L'Ajuntament inicia les obres de consolidació de l'antiga adoberia situada a l'aparcament del Barri Vell

L'Ajuntament inicia les obres de consolidació de l'antiga adoberia situada a l'aparcament del Barri Vell

L’actuació forma part del projecte de millora urbanística de l’àmbit situat entre el pàrquing i la muralla de Sant Antoni, a tocar de l’entorn patrimonial de Sant Joan

 

L’Ajuntament de Valls inicia aquest divendres dia 26 les obres de consolidació de l’antiga adoberia, edifici del segle XIX i catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local que es troba situat a les immediacions de l’aparcament del Barri Vell. L’actuació forma part del projecte de millora urbanística que el consistori vallenc està impulsant en aquesta zona situada entre el pàrquing i la muralla de Sant Antoni, just als peus de l’entorn patrimonial que configurem l’església arxiprestal de Sant Joan i el seu campanar.

En una primera fase, executada l’any 2023, l’Ajuntament ja va enderrocar tot un seguit de construccions en estat de ruïna d’aquest àmbit. Demà s’iniciarà la segona fase amb l’actuació a l’edifici de l’adoberia, una obra adjudicada a Excavacions Carbonell per 119.000 euros IVA inclòs i que es preveu completar aquest mes de juliol. El projecte contempla l’enderroc de les estructures i construccions annexes en mal estat i que no tenen valor patrimonial. A partir d’aquí es consolidaran de l’antiga adoberia els àmbits protegits, en concret, tot l’envoltant d’aquesta edificació en cantonada, assegurant així les façanes i la coberta. A més, es consolidarà la planta baixa d’un edifici annex ja que, molt probablement, també formava part de l’antiga indústria.

L’adoberia forma part de la zona coneguda antigament com l’Hort de Tondo, zona qualificada d’ambient protegit pel Catàleg de Béns a Protegir de Valls. Pel que fa a l’adoberia, tot i que amb el pas del temps han desaparegut nombrosos elements com la xemeneia i una part de l’antic complex, encara es manté dempeus la major part de la fàbrica que ara, amb les obres que comencen aquesta setmana, es consolidaran i es conservaran. Tot aquest àmbit de la zona de l’Hort del Tondo forma part d’un pla de millora urbana delimitat pel torrent de la Xamora, el raval de la Farigola i la muralla de Sant Antoni. Aquesta zona és especialment important com a punt d’entrada al centre històric, així com també per la seva proximitat amb l’entorn protegit i declarat per la Generalitat Bé Cultural d’Interès Nacional de l’església de Sant Joan.

 

VALLS · 25 D’ABRIL DE 2024