Més de 500 infants de les escoles i instituts de Valls participen un any més en la neteja dels torrents

Més de 500 infants de les escoles i instituts de Valls participen un any més en la neteja dels torrents

> Es tracta d’una acció conjunta de les Escoles Verdes de Valls que va tenir lloc ahir 23 de maig i en la que es van recollir 442 quilos de residus

240524netejatorrentsescoles 2

Un total de 536 alumnes de les escoles i instituts de Valls van prendre part ahir dia 23 de maig d’una jornada intensiva de neteja de diferents trams dels torrents de Valls en el marc del “Let’s Clean Up Europe”. Aquesta iniciativa és una acció comuna a tot Europa amb una llarga trajectòria, que s’organitza simultàniament a diversos indrets per conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada a la natura.

Seguint aquesta línia, la regidoria de Sostenibilitat, Medi Ambient i Medi Natural de l’Ajuntament de Valls va organitzar ahir la recollida amb aquesta acció escolar que va permetre netejar diversos punts dels torrents. La iniciativa, que ja s’havia realitzat en anys anteriors també als torrents va mobilitzar 9 centres educatius de primària i de secundària de la ciutat que formen part del Programa Escoles Verdes. Aquest any l’alumnat que va participar al projecte va recollir un total de 442 quilos de residus, dels quals 66 quilos eren vidre, 166 envasos, 33 paper i 160 de la fracció resta.

A l’acció els grups participants van fer sortides de neteja en varis recorreguts, majoritàriament a l’entorn dels torrents de Valls. A la jornada hi van participar també l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i el regidor de Medi Ambient, Andreu Gassó. L’alumnat de cada grup, proveït dels corresponents materials de seguretat i higiene (guants i sacs) van recollir selectivament els residus que es van trobar durant el recorregut (llaunes i envasos, vidre, paper i altres) tot pesant els quilos recollits de cada fracció. Com a punt final, durant tot el dia es va realitzar al Pati una acció col·lectiva de reflexió i de visualització dels residus recollits. Així els serveis de neteja municipals van traslladar a aquest punt tots els residus recollits pels diferents grups, per tal d’agrupar-los en una acció de visibilització i denúncia dels mals hàbits d’una part de la ciutadania.

El principal objectiu de l’acció no és la realització de la neteja en si, sinó la sensibilització dels i les escolars i de tota la ciutadania de la importància de tenir cura del nostre entorn i de la problemàtica que suposa l’abandonament de residus al medi. Aquesta acció s’emmarca dins el Projecte Torrents de Valls. Una de les accions més rellevants d’aquest projecte és la inclusió de tots els centres educatius en el Projecte Rius, dins el qual cada escola o institut es responsabilitza d’un tram de torrent i el seu alumnat el visiten, almenys, dos cops l’any, per tal de realitzar-hi mesures relacionades amb la qualitat de l’aigua i de l’ecosistema de cada tram.

D’altra banda, iniciatives com l’engegada per les escoles de Valls es va estenent a altres àmbits de la ciutat. Així, enguany per exemple, entitats com l’associació de veïns de Baiona o empreses com Kellanova han organitzat la seva pròpia jornada «Let’s Clean Up» en altres espais de natura.

 

VALLS · 24 DE MAIG DE 2024