Vallsgenera impulsa un pla industrial innovador per captar noves inversions

Vallsgenera impulsa un pla industrial innovador per captar noves inversions

Vallsgenera impulsa un pla industrial innovador per captar noves inversions

L’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera impulsarà durant aquest any 2016 un pla de promoció industrial per afavorir la captació de noves empreses i la creació d’ocupació i la millora de la competitivitat econòmica de Valls i la comarca de l’Alt Camp. El pla ha rebut el suport del Programa de Projectes Innovadors i Experimentals que impulsa el Servei d’Ocupació de Catalunya i aquesta setmana s’han presentat les línies mestres al Consell Econòmic i Social de Valls.

El programa vol consolidar el paper de Valls i l’Alt Camp com a pol industrial estratègic del sud de Catalunya i posar tots els instruments per assegurar i potenciar el creixement econòmic. El president de Vallsgenera, Joan Carles Solé, ha destacat que, en els últims anys s’han implantat mesures de fiscalitat zero en llicències d’activitats a noves empreses, de les que se n’han beneficiat més de 250 noves activitats, s’ha afavorit la implantació d’importants inversions industrials i s’ha reduït l’atur en més d’un 32% en els últims tres anys. Tot i així, el nou projecte ha de permetre fer un nou salt endavant reforçant la col·laboració pública-privada i obrint l’economia de Valls i l’Alt Camp a sectors econòmics estratègics que contribueixin a la seva internacionalització. El programa representarà una injecció el 2016 de 93.500 euros en polítiques econòmiques, finançats amb 61.000 euros a través del programa de Projectes Innovadors i Experimentals i del de Planificació Estratègica de la Generalitat.

Pol industrial i partenariat

El projecte té un dels seus pilars bàsics en la col·laboració entre administracions i empreses. En aquest punt, s’iniciaran les converses per establir aliances amb els diferents organismes de promoció econòmica de la Generalitat així com amb les institucions de l’Alt Camp i la Conca de Barberà per, junt amb els diferents sectors econòmics i empreses, treballar en xarxa i sumar esforços. Aquestes accions haurien d’incloure accions conjuntes també amb instituts i centres educatius, la Universitat Rovira i Virgili i les principals entitats econòmiques i associacions de clústers de Catalunya i Europa.

En aquest sentit, el projecte preveu la promoció del pol que conformen la indústria de l’automoció, alimentació, logística, paper i empreses de material de la construcció, en els que Valls i l’Alt Camp hi juguen un paper important amb la concentració d’empreses líders en aquests sectors. Aquest pol industral estratègic ha de ser un dels pilars sobre els que pivotin les polítiques de promoció industrial ja que ofereix avantatges competitius i mà d’obra qualificada per a l’atracció de noves inversions i la implantació de noves empreses.

Entre les accions conjuntes el projecte també planteja activitats de foment de la internacionalització i exportació, la formació, la participació en fires econòmiques i missions empresarials o la negociació per obtenir preus més competitius en serveis comuns com energia i telecomunicacions.

ODEVA, finestreta única econòmica

Durant el 2016 s’ha previst l’inici del procés d’implantació de l’anomenada Oficina de Desenvolupament Econòmic de Valls (ODEVA), una finestreta única que concentraria els serveis d’emprenedoria, empresa i formació ocupacional de Vallsgenera i, des d’on es coordinarien, els serveis municipals d’activitats, urbanisme, serveis urbans i via pública, estratègics en tots els tràmits que l’empresa ha de realitzar amb l’administració.

D’aquesta manera, es facilitaria un únic interlocutor entre l’empresa i l’administració, des d’on s’oferira assessorament tècnic i, a la vegada, permetria realitzar de manera més àgil i amb un ràpid temps de resposta qualsevol tràmit. Des de la mateixa oficina s’informaria també dels passos a fer per obrir nova empresa o implantar una activitat econòmica a Valls, així com de les diferents línies d’ajut que s’ofereixen tan des del consistori com per part de les diferents administracions.

Rellançament del Centre d’Iniciatives Empresarials

El nou projecte presenta com a tercera línia de treball el reposicionament de l’actual Centre d’Iniciatives Empresarials (CIE) per ampliar serveis i convertir-lo en un espai multifuncional per a emprenedors i creació de noves empreses. Des d’aquest nou CIE es fomentaria el coworking i el networking per agrupar professionals i emprenedors que, tot i que independents, treballarien en un mateix espai i podrien desenvolupar projectes conjunts o ampliar la seva xarxa de contactes. El nou projecte del CIE oferiria espais i serveis comuns de telefonia i internet i seria una incubadora per a nous projectes innovadors.

El conjunt d’aquest projecte es va presentar en la reunió, celebrada dimarts passat, del Consell Econòmic i Social que agrupa representants del món empresarial, comercial, econòmic, laboral i representants dels partits polítics. En el marc del consell, membres del Grup de Recerca d’Indústria i Territori de la Universitat Rovira i Virgili van presentar l’esborrany de Pla Estratègic de Valls que, en les properes setmanes, es presentarà a debat d’entitats i de diferents organismes de participació municipal per analitzar l’entrada de noves aportacions, amb l’objectiu de tancar-lo definitivament al llarg d’aquest any 2016.