Museu de Valls

Museu de Valls

 

 

museu2

 

El Museu de Valls és una institució que actualment disposa d'un fons de tres col·leccions diferenciades. Acull una important col·lecció d'art català dels últims 120 anys, considerada una de les millors de Catalunya.

A més conté una important col.lecció arqueològica centrada en el món iber disponible per als investigadors. Aquest fons prové, principalment, dels jaciments del forn de Fonstcaldes i del poblat del Vilar de Valls. El Museu també alberga una col·lecció d'etnografia castellera que servirà per nodrir el Museu Casteller de Catalunya.

El Museu de Valls és una institució amb molts anys d'història. Tot i que se'n va començar a parlar l'any 1909, moment en què l'Ajuntament volia crear el Museu d'Art i Antiguitats, no serà fins a la dècada dels anys quaranta que l'Escola del Treball, per encàrrec de l'Ajuntament, començarà a recollir els primers objectes que configuraran el museu. L'any 1949 hi haurà la primera donació d'obres d'art, provinents del llegat de Francesc Blasi Vallespinosa.

L'any 1954 s'inauguren les primeres sales del Museu de Valls a l'edifici del Castell i dos anys després el Dr. Estil·les farà la seva donació formada per més d'un centenar d'obres d'artistes catalans. L'any 1970 el museu va ocupar l'edifici actual, la Casa de Cultura, fet que coincideix amb l'arribada de la importantíssima donació del matrimoni Rodón-Giró, amb més de dues-centes cinquanta obres. Posteriorment les donacions de Cèsar Martinell i Maria Galofré completen la col·lecció del Museu.

L'any 1993, després de diverses obres de remodelació, el Museu s'obre de nou amb totes les seves instal·lacions renovades. L'any 1998 amplia el fons museístic amb el dipòsit realitzat pel prestigiós fotògraf Francesc Català-Roca i l'any 2000 amb el dipòsit de la col·lecció de gravats de Daniel Giralt-Miracle.

 

Horari del Museu de Valls:

De dimarts a dissabte d'11 a 2 i de 5 a 8 de la tarda

Diumenges i festius d'11 a 2 del migdia

Dilluns tancat.

 

Restauracions del Museu de Valls

culturaGràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya durant l'any 2021 s'han pogut realitzar diverses restauracions d'obres. Concretament han estat la Mare de Déu d'Agost de Lluís Bonifàs, Sant Lluís de Gonzaga de Francesc Bonifàs i la imatge de la Mare de Déu de la Candela, d'autor desconegut. Les tres obres van ser realitzades entre la segona meitat del segle XVIII i principis del segle XIX.

De les tres la imatge de la Mare de Déu d'Agost és la que ha comportat una feina més complexa pel seu estat i pel tipus de material (tèxtil). Us presentem les tres peces ja restaurades, dues de les quals dins d'uns mesos es podran veure en la nova presentació del Museu.


 

Fons propi del Museu de Valls

museu3

El Museu de Valls conté una important col·lecció formada per més d'un miler de peces entre pintures, majoritàriament, escultures i dibuixos dels més importants artistes del nostre país. Cronològicament la col·lecció arrenca l'any 1875 i arriba fins a l'actualitat. S'inicia l'itinerari artístic amb la pintura del realisme tradicional, on podem veure obres de F. Galofré Oller, Josep Marqués i Baldomer Galofré.

L'Escola d'Olot, el modernisme i el paisatge d'influència impressionista són presents en les obres d'Isidre Nonell, Eliseu Meifrén, Dionís Baixeras, Enric Galwey i Joan Llimona i els seus epígons Ricard Urgell, Íu Pasqual, Francesc Vayreda i Pere Gussinyé, i també Marià Llavanera i Ignasi Mallol.

De la primera avantguarda hi trobem una de les joies del museu, la col·lecció de pintures, escultures i joies de Manolo Hugué. Així mateix trobem diverses peces d'artistes com Olga Sacharoff o Francesc Domingo amb obres, en aquell moment, vinculades a l'avantguarda. Les pintures de Joaquim Sunyer i les escultures d'Enric Casanovas són les més paradigmàtiques del moviment noucentista, així com les obres dels seus continuadors com Pere Pruna i Manuel Humbert.

El museu té una bona representació dels artistes de la postguerra. Dels de la línia més clàssica representada per Josep M. Mallol Suazo, Josep Amat, Rafael Durancamps, Joan Serra o Emili Bosch Roger a la línia més rupturista, com Joan Miró, Antoni Tàpies o Joan Brossa. Artistes com Ramon Rogent, Josep Hurtuna, Josep M. De Sucre, Santi Surós, Apel.les Fenosa, Antoni Cumella, Modest Cuixart, Jordi Mercadé, Josep Guinovart, Marc Aleu o Albert Ràfols Casamada, estan presents al fons del museu.

Tancat per obres d'ampliació El Museu de Valls tanca les seves portes a partir del 14 de desembre de 2020 per procedir a les obres d'ampliació i de remodelació en les seves instal•lacions. Les obres començaran en les properes setmanes i duraran fins ben entrat l'any 2021. Aquestes obres finançades per l'Ajuntament de Valls i la Generalitat de Catalunya permetran donar un millor servei a tots els seus usuaris, una millor conservació del seu fons. A la vegada, permetrà mostrar d'una forma més extensa la seva col•lecció.

museu1Cal destacar també per la seva importància la col·lecció de pintures i joies de Jaume Mercadé i la d'escultures de Josep Busquets. De les últimes generacions el museu té obres de Llimós, Bartolozzi, Xavier Grau, Isao i Frederic Amat; i d'artistes de fora de Catalunya es compta amb una petita representació però important amb obres de Chillida i Palazuelo.

El Museu també té una col.lecció de fotografia amb obres de Francesc Català-Roca, Pere Català Pic, Pere Català Roca, Joaquim Gomis, Colita, Xavier Miserachs, Ramon Massats, Leopoldo Pomés i Oriol Maspons, entre altres.

També conté un fons de més de dos-cents gravats, provinent majoritàriament de la col·lecció particular del crític d’art Daniel Giralt-Miracle, on hi són representats artistes catalans, de l’estat espanyol i de diversos indrets del món.

El fons del museu s'ha nodrit de donacions o dipòsits de mecenes entre els quals  destaquen el Dr. Estil·les, el matrimoni Rodón Giró,  Francesc Blasi Vallespinosa, Maria Galofré, Cèsar Martinell, Francesc Català-Roca o Daniel Giralt-Miracle.

 

També us pot interessar: Capella de Sant Roc

Adreça: Passeig dels Caputxins, 18   -   43800 Valls