L'exposició fotogràfica "Fort!" dóna el tret de sortida a Valls

L'exposició fotogràfica "Fort!" dóna el tret de sortida a Valls

L'exposició fotogràfica "Fort!" dóna el tret de sortida a Valls

Després de la bona rebuda que l'any passat va tenir la mostra «Dones castelleres» i que ha passat per sales de tot Catalunya, en el marc de la Fira Santa Úrsula que se celebra a Valls, el proper dimarts 18 d'octubre s'inaugurarà l'exposició «Fort!», que comptarà amb la participació de 15 fotògrafs i un total de 45 imatges que trencaran tabús, sempre des del respecte, mostrant la duresa del fet casteller, des del patiment, passant per l'esforç, fins als castells que fan llenya.

De nou, l'exposició fotogràfica estarà repartida en tres espais: el vestíbul del Teatre Principal de Valls, la sala Sant Roc de l'Institut d'Estudis Vallencs (IEV) i el bar/restaurant El Safareig, ubicat a la plaça de l'Oli. En aquest darrer espai es podrà descobrir també els autors de les fotografies.

L'objectiu d'aquesta exposició és superar una barrera que sempre ha existit i que ha volgut mostrar els castells només com un fet amable i lúdic, i ensenyar obertament amb imatges d'immensa qualitat artística i periodística, però sobretot respectuoses, la cara més dura dels castells, que està present en cada diada i assaig: el patiment, l'esforç i les caigudes.

La inauguració de «Fort!» es realitzarà el dimarts 18 d'octubre a partir de les 20.00 hores amb una ruta per visitar els tres espais de l'exposició, començant al Teatre Principal, seguint a la sala Sant Roc on es farà l'obertura oficial amb els parlaments, i finalitzant al Safareig amb un petit piscolabis acompanyat de Vermut Casteller, gentilesa de Vermuts Miró. La mostra es podrà visitar a Valls fins al 30 d'octubre, i està previst que de nou recorri sales de tot Catalunya que s'aniran anunciant en el seu moment.

Breu biografia dels fotògrafs participants

Jonatan Tarafa Cervera (Tarragona, 1977)

El fotògraf tarragoní Jonatan Tarafa, responsable de l’estudi fotogràfic Jon TC Photo de Reus, començà de jove en el món de la fotografia i el vídeo. Apassionat de tot el que significa captar una mirada, un instant, de robar un moment, sempre s’ha mostrat tal i com és per enfrontar-se a un repte fotogràfic, el qual el motiva, per complicat que sigui. En el seu estudi no paren les sessions de nadons i nens i, fora d’ell, els casaments i altres reportatges socials, ocupen la major part del seu temps, però busca decididament dedicar el temps necessari per muntar exposicions que esdevenen resposta de les seves inquietuds, com són la que va mostrar per diverses ciutats del Camp de Tarragona “Músics de Casa Nostra” o “La Vida al Casal” on mostrava la vida que transcorre entre la gent gran en un centre i el recull de documentació que feia també amb el reportatge “Diables de Cambrils, 10 anys”. En seu temps d’oci gaudeix descrivint què passa en les places castelleres del país, apropant el seu objectiu a castellers anònims que esdevenen protagonistes dels seus arxius.

David Oliete Casanova (Tarragona, 1986)

Fotògraf nascut a Tarragona, resideix ara a la seva ciutat natal després de viure un temps a Cardiff i Barcelona. Amant de la fotografia documental, ha estat el fotògraf del Concurs de Castells de Tarragona el 2014 i l’autor del vídeo del mateix Concurs el 2012, així com de l'exposició fotogràfica "El cel dels Castells". En els darrers anys ha realitzat diversos projectes fotogràfics i audiovisuals que han estat reconeguts en certàmens internacionals com els “International Photography Awards”, el “Travel Photographer of the Year”, els “Kontinent Awards” o el Festival de cinema “SESIFF” de Seül, a Corea del Sud. Les seves fotografies de castells han estat publicades en blogs de tot el món i en premsa internacional com el Daily Telegraph, The Times, The Guardian, Huffington Post, o La Stampa, entre altres. La Colla Joves Xiquets de Valls li va atorgar recentment el premi Joan Ventura i Solé de periodisme casteller.

Laia Solanellas (Reus, 1987)

Publicitària d'estudis, però periodista i fotògrafa de professió des de fa més de set anys. Cap de fotografia del grup delCamp.cat, va iniciar el camí en el periodisme al Diari Aquí i poc a poc es va anar endinsant en el fotoperiodisme. Les seves fotografies es poden veure a delCamp.cat i als mitjans del grup, entre ells DiariCasteller.cat, i ha publicat en diversos diaris de paper territorials com el Diari de Tarragona i el Diari Més, en diaris estatals esportius com Sport i Mundo Deportivo, també al Diari Ara, així com mitjans internacionals de temàtica esportiva, entre altres, així com publicacions en llibres de fotografia, etc. També treballa en fotografia de productes, esdeveniments com la Ganxet Pintxo de Reus, i celebracions socials. Apassionada per captar els detalls i explicar el que passa al seu voltant i a la seva ment, intenta aportar al fotoperiodisme una visió artístico-descriptiva. El seu treball també es pot veure al blog amiplim.wordpress.com, a la pàgina de Facebook 'amiplim Fotografia' i a Instagram @amiplim.

Marc Serarols (Berga, 1972)

Viu a Barcelona i es dedica a la gestió hotelera. La seva relació amb el món dels castells arriba de la mà de dos Tonis. Afeccionat a la fotografia, principalment a la “streetphotography”, va descobrir ara farà quatre anys les imatges de l’Antoni Coll. El van captivar. Allà on, des de lluny, només hi veia estructures, hi apareixien una munió de rostres carregats de sentiments i expressions, passió, vitalitat, tenacitat, rauxa, suor i llàgrimes. Un altre Toni, en Toni de Lloret, a base d’una pedagogia apassionada, el va acabar d’enamorar en un taller de castells per a empreses a Cal Figarot. La flama ja estava encesa. D’aquí a la plaça, i allà, a base de coincidir amb els Castellers de Barcelona s’hi va acabar aficionant, declarant-se avui “vermell” de dalt a baix, malgrat que oficialment no tingui cap lligam amb la colla. Per a ell, la fotografia castellera és la màxima expressió de la fotografia de sentiments. Històries personals, sentiments íntims i intransferibles, rostres que paguen i es deslliuren de deutes pendents, i a l’hora, sentiments compartits i de grup, que elèctricament es transmeten, i que si no vas amb compte, t’electrifiquen a tu.

Ariadna Brunet Pinós (Reus, 1992)

Actualment està estudiant fotografia a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. Li agrada la fotografia musical i escènica, especialment la d'esdeveniments relacionats amb la cultura popular. Es fixa en els detalls, en la gent, en la forma de transmetre emocions i que aquestes arribin a tothom. Compagina la feina educativa com a vetlladora en una escola amb tasques professionals com a fotògrafa freelance. Amant de les xarxes socials i els nous entorns de difusió de la fotografia, gestiona diversos perfils d'Instagram. Ha exposat a la Galeria La Cabina, a la Instagramers Gallery de Madrid i al Museu d'art d'Ohio als Estats Units. Ha estat la guanyadora del concurs de fotografia castellera 2014 organitzat per la Revista Castells.

Laia Díaz Segura (Tarragona, 1987)

És llicenciada en Periodisme i en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Rovira i Virgili. Va treballar al Diari Més de 2010 a 2013 on s’encarregava de la informació local de Tarragona i de les cròniques castelleres. Posteriorment, ha gestionat les xarxes socials de diversos esdeveniments culturals de Tarragona. L’afició per la fotografia castellera li comença quan les paraules es queden curtes i veu que amb imatges pot complementar les seves cròniques castelleres, que actualment pública al blog Històries d'una càmera. Ha guanyat diversos premis de fotografia castellera, com ara el ‘Fotos que fan colla’ organitzat per Òmnium Cultural i Llet Nostra en el marc de l’esdeveniment #catalanswanttovote. A dia d’avui, treballa com a freelance i, entre altres coses, gestiona la comunicació de les escoles La Salle Tarragona, La Salle Reus i La Salle Torreforta, se n'encarrega de les cròniques castelleres al Diari Més i col·labora amb el programa d'informació castellera "Tres rondes" de Catalunya Ràdio. Més informació sobre els treballs a http://historiesdunacamera.com/o a Instagram és @ladykirschen.

Rodrigo Sicilia Gómez (Barcelona, 1976)

És resident a Torredembarra des de fa 39 anys. Geòmetra de professió i aprenent de fotògraf a temps parcial, de fotografia documental, de carrer i de foto castellera des del 2013. Publica habitualment al Diari Casteller i a altres mitjans digitals. Casteller dels Nois de la Torre, membre del Ball de Diables de Torredembarra i col·laborador de l’Agrupació de Balls Populars de Torredembarra. “L’atractiu de la fotografia castellera és la de poder immortalitzar la quantitat d’estats d’ànim i emocions que s’agrupen en una diada. Caçar aquests moments a plaça és una activitat del tot engrescadora i addictiva”.

Lins Griñó (Reus, 1972)

Diplomada en Treball Social, i exercint com a Administrativa en un despatx d’Economistes, té la fotografia com la seva gran afició. Des de que fa 4 anys es va comprar la seva primera càmera reflex ha assistit a diferents cursos impartits per Jon TC, Xavier Soler, Jean Segovia i Marc Serarols. Al 2015 ha guanyat el premi a la fotografia categoria “Detall” del concurs organitzat per la Colla Xiquets de Reus de la “Diada del Mercadal” i al 2016 el de “fotografia més original” del concurs promogut pel Col·legi de Veterinaris de Catalunya. Només fa 5 anys que es va començar a tenir contacte amb el món Casteller i reconeix que és un món que enganxa.

Laura Rodríguez Triguero (Tarragona, 1976)

Professora, filòloga, músic i fotògrafa freelance es declara una artista eclèctica en constant recerca i aprenentatge dins del llenguatge fotogràfic. Interessada en la fotografia documental i en el reportatge cultural en tots els seus àmbits, podeu veure les seves fotografies en diferents mitjans digitals com el diari Nació Digital i Delcamp.cat, Diari Casteller, així com en les webs especialitzades La Nova Escena o el Festa Directe. Guanyadora de diversos premis fotogràfics com el 3r premi “Santa Tecla Digital 2013” i el 3r premi “Festa Major de l’Arboç 2014”. Ha exposat al Centre Cívic Besós (col·lectiva “Tribut als Boscos”), Fira d’Art Contemporani de Madrid ARCO 2015 (“Find Sublime”), Galería La Cabina (“Mujeres8M”) i dins dels actes de la Casa de les Lletres organitzats per l’Ajuntament de Tarragona (“Enjoy the silence”). Ha il·lustrat la portada del single “Els meus núvols” del cantautor tarragoní Albert Jordà (2015).

Josep Pont i Roca (Arenys de Mar, 1967)

Viu a Berga des de fa 45 anys. Aficionat a la fotografia des que tenia 25 anys, és membre de l'Agrupació Fotogràfica Tallers d'Arts i Oficis (AFTDAO) de Berga i soci de la Federació Catalana de Fotografia. Després d'un parèntesi de més de deu anys, va retornar a la fotografia ara en fa uns tres, ja en l'era digital, període en el qual ha guanyat diversos premis d'àmbit comarcal. Apassionat de les tradicions i la cultura catalana, li agrada copsar a través de l'objectiu els costums, l'ambient i la gent en les festes populars i altres esdeveniments de caire tradicional d'arreu del país. Seguidor habitual dels castellers de la seva ciutat, Berga, ha unit dues de les seves grans passions: castells i fotografia i intenta plasmar amb la seva càmera tot el que envolta l'extraordinari món casteller.

Mireia Comas Franc (Andorra, 1976)

Té estudis de Fotografia per l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i un Postgrau en Fotoperiodisme per la UAB. El setembre de 1997, rep el primer premi del concurs fotogràfic “el fet casteller”, organitzat pel Consell de la Joventut de la Generalitat de Catalunya. El juliol de 2001, el primer premi de fotografia del concurs “Todos somos diferentes”, organitzat per la Fundación de Derechos Civiles i el “Ministerio de trabajo y asuntos sociales. El juliol de 2003, el primer premi del “Concurs de Fotografia de Mercats”, organitzat per l’Associació de Mercat de la Independència de Terrassa. El 2014 va rebre el segon Premi del Premi Repsol de Fotografia Castellera. També ha rebut una beca atorgada per la Universitat d’Oviedo “Curs internacional de fotografia” dirigit per Javier Bauluz el juliol de 2001 i una beca atorgada per la Fundación Santa Maria de Albarracín pel seminari de fotografia i periodisme dirigit per Gervasio Sánchez el desembre de 2001. Actualment, és fotògrafa especialitzada en fotografia de nounats, nadons i famílies.

Gemma Soldevila (Barcelona, 1965)

Administrativa i fotògrafa. Forma part del grup de fotògrafs que col·laboren a la pàgina "Altafulla Bloc", espai que dóna cabuda fotogràfica a tota la crònica social, cultural i esportiva del municipi. Va ser en Jean Segovia qui la va animar a participar-hi activament i també qui la va iniciar en el món de la fotografia castellera. Va començar fent fotografies de les diades dels Castellers d'Altafulla i des de llavors es va endinsar al món casteller. El que més li agrada és la fotografia de detall i captar entre altres coses les emocions de les persones. Guanyadora del Segon Premi de Fotografia Castellera Repsol 2016, en la categoria Professional.

Jean Segovia Menor (Saint Vallier – França, 1972)

Casteller des de 2013 i fotògraf de professió des de fa 10 anys, amb afició per la fotografia, les arts plàstiques i el retrat des de ben jove per tradició familiar. És al 2012 quan, impartint un dels seus cursos de fotografia a l’escola d’adults d’Altafulla, i gràcies a un grup d’alumnes castellers, descobreix la fotografia castellera. Són concretament les imatges del fotògraf d’Antoni Coll les que el criden a apropar-se a aquesta grandiosa temàtica, esdevenint així una de les seves principals aficions en l’actualitat. Poc després, és quan tant ell com la seva filla Paula, són atrets pel fet casteller i acaben formant part de la colla Castellers d’Altafulla. A mitjans del 2014, conjuntament amb altres fotògrafs del seu municipi (Altafulla), creen la pàgina de Facebook Altafulla BLOC. Un projecte que neix com a espai per donar cabuda fotogràfica a tota la crònica social, cultural i esportiva d'Altafulla.

Pere Toda Serra (Valls, 1954)

És artista plàstic i fotògraf dedicat al fotoperiodisme. Va formar-se a l'Escola Massana i IDEP Barcelona. A dia d’avui treballa com a freelance a Vilaniu Comunicació, a l’Ajuntament de Valls i al Diari Sport de Barcelona. Ha publicat en diverses publicacions i revistes d'àmbit estatal e internacional, entre elles La Vanguardia, Periódico de Catalunya, Mundo Deportivo, i en diferents setmanaris catalans. Va ser fotògraf des del 1991 fins el 2010 al Diari de Tarragona i va ser el fotoperiodista de Decennals de la Candela de Valls 2011, fent el recull del llibre ‘Les Decennals de Valls’. És autor gràfic de diferents llibres de cultura popular i de castells. A més, ha fet diverses exposicions de temàtica castellera i als anys 80 va ser un dels primers locutors de Catalunya en fer programes i retransmissions castelleres en diferents emissores de ràdio d'àmbit català i estatals també a donat conferències sobre el fotoperiodisme. Ha guanyat en diverses ocasions la Beca Agustí Guri de fotografia i altres premis i guardons. Com a artista plàstic, ha pintat obres de temàtica castellera i ha fet també diverses exposicions arreu del país i ha guanyat diferents concursos de cartellisme d’àmbit nacional. És casteller de la Colla Joves Xiquets de Valls des de la seva refundació.

Emilio Barruz Iglesias (Reus,1978)

Vivint a Tarragona. Casat i pare de dues nenes. Tinc una petita empresa d'instal·lacions industrials. Aprenent de fotògraf on em queda molt camí per recórrer, ja que porto relativament poc temps. La meva primera càmera la vaig tenir als 34 anys, a la recerca d'un estil propi, el que m'agrada sobretot és la fotografia de carrer, documental i de concerts. Les meves majors alegries com a fotògraf van ser ser elegit fotògraf del mes de juliol per TarragonaCultura el 2014 i la selecció d'una foto meva per a l'exposició "The Fan Club" exposada el setembre de 2015 en la "The Photographers 'Gallery" de Londres, a part de guanyar diversos concursos de foto en xarxes socials com Instagram i Twitter, sobretot de fotografia castellera. Més informació al blog http://emiliobarruz.com i al Facebook https://www.2343ec78a04c6ea9d80806345d31fd78-gdprlock/BarruzPhotography/

17 d’octubre de 2016