L'orgue de Valls destacarà per la seva alçada i verticalitat i tindrà 1.300 tubs

L'orgue de Valls destacarà per la seva alçada i verticalitat i tindrà 1.300 tubs

L'orgue de Valls destacarà per la seva alçada i verticalitat i tindrà 1.300 tubs
> Amb gairebé 15 metres, serà l’orgue sense moble més alt d’Europa, amb tres grans torres inspirades en el campanar de Sant Joan i les dues colles dels Xiquets de Valls
 
> El disseny del mestre orguener Gerhard Grenzing recull sonoritats barroques i romàntiques i incorpora com a singularitat un registre de gralla
 
> El projecte s’ha presentat avui en un acte al Teatre Principal que ha servit per obrir la campanya de mecenatge amb l’horitzó posat a les Decennals de 2021
 
Amb la vista posada a les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2021, la comissió ciutadana per a la recuperació de l’orgue de Valls ha presentat públicament el projecte avui en un acte al Teatre Principal i ha obert la campanya de mecenatge. A la presentació hi ha participat el mestre orguener Gerhard Grenzing i la seva filla Natalie Grenzing que han desvetllat alguns dels detalls que faran especialment singular l’orgue vallenc.
 
La iniciativa l’impulsa una comissió ciutadana formada per entitats, associacions i agents culturals i musicals (corals, escoles de música i l’Associació Amics de la Música), juntament amb la Parròquia de Sant Joan, la Fundació Ciutat de Valls i els Vallencs de Fora Vila, amb el suport de l’Ajuntament i de la Diputació de Tarragona. Aquesta comissió s’ha marcat com objectiu que l’orgue serveixi a la ciutat en l’activitat cultural, musical i litúrgica, així com en l’ensenyament d’aquest instrument especialment valuós per la cultura i el patrimoni locals.
 
 
 
L’orgue de Valls a l’església de Sant Joan destacarà per la seva verticalitat i alçada de 14,7 metres que el convertirà en el més alt d’entre tots els que existeixen sense moble a Europa. Els 1.300 tubs en disposició vertical simularan tres grans torres: una de central i més destacada que recordarà el campanar de Sant Joan, el més alt de Catalunya, i dues torres laterals inspirades en les construccions de les dues colles dels Xiquets de Valls. A més, tots els tubs de la façana estaran ordenats en corones, en una disposició que simularà la forma d’una pinya castellera.
 
L’orgue tindrà també una sonoritat singular i ben vallenca. D’aquesta manera, reunirà amb equilibri sonoritats barroques i romàntiques que el convertirà en un instrument versàtil per a la interpretació de la literatura musical de les diferents èpoques, però a més, tot fent honor a la tradició vallenca, l’orgue disposarà d’un registre especial de gralla fet amb ressonadors tornejats en fusta de noguera. Això farà de l’orgue un instrument únic, amb una nova sonoritat enèrgica i brillant.
 
El disseny ha anat a càrrec del mestre orguener d’origen germànic Gerhard Grenzing, establert a Catalunya fa 46 anys des d’on ha destacat per tenir cura del llegat cultural dels orgues dels Països Catalans. El taller de Grenzing al Papiol és un dels centres de creació d’orgues més prestigiosos del món, lloc on desenvolupa aquest ofici antic i alhora desconegut combinant el treball artesà d’un ofici ancestral amb les tècniques modernes actuals (>> Més informació sobre l'orgue).
 
Valls es posa, doncs, com a fita per al 2021 recuperar l’orgue de Sant Joan, instrument construït a finals del segle XVI que va desaparèixer el 1936 durant la Guerra Civil. Durant els seus prop de quatre-cents anys de vida l’orgue va arribar a ser un dels millors de Catalunya, sobretot després que el 1767 l’orguener suís que vivia a Valls, Lluís Scherrer, en va fer una completa recomposició i en va ampliar els registres musicals.
 
Campanya de mecenatge
El projecte de recuperació de l’orgue es va activar ara fa dos anys, després de ser presentat a la Fundació de les Festes Decennals de la Candela, amb l’objectiu de finalitzar el projecte coincidint precisament amb les Decennals de 2021. A l’acte d’avui, representants de la comissió ciutadana com Jordi París, Joan Màndoli, el rector de Sant Joan, Joan Àguila, el regidor de Cultura, Marc Ayala, i el diputat a la Diputació de Tarragona Mateu Montserrat han donat el tret de sortida a la campanya de mecenatge d’apadrinament de tubs de l’orgue, pensada perquè tothom que vulgui hi pugui participar.
 
Així, les aportacions s’han fixat a partir de 25 euros a l’any, amb un compromís de quatre anys, que ajudaran a finançar un projecte valorat en 600.000 euros. Amb aquesta quantitat es podrà apadrinar un tub petit interior (100 euros a repartir en quatre aportacions anuals) i, a canvi, es lliurarà al mecenes un diploma d’apadrinament i el seu nom figurarà en el llistat de tots els padrins del nou instrument que s’inclourà dins l’instrument com una càpsula del temps. Per als tubs mitjans i grans de l’interior de l’orgue s’ha establert una aportació de 300 i 500 euros respectivament.
 
Per als tubs de façana, a més del diploma d’apadrinament i de figurar al llistat de padrins, el nom del mecenes serà gravat a l’exterior del mateix tub. Per aquests tubs de façana s’han fixat les següents aportacions: 1.600 euros per als tubs petits situats entre torres; 3.000 per als tubs mitjans de les dues torres laterals; 5.000 per als tubs grans de la torre central; 12.000 per als tubs per a grans mecenes; i 25.000 euros per als tubs per a empreses col·laboradores.
 
 
Per a les donacions, a l’acte de presentació d’avui al Principal s’han lliurat a tots els assistents butlletes per formalitzar les aportacions que es podran dipositar en una de les urnes disponibles a les parròquies de la ciutat i als taulells d’informació de l’Ajuntament. Cal recordar que aquestes donacions es podran desgravar en la declaració de l’IRPF (30% en el cas dels particulars i 35% per a empreses). La comissió ciutadana ha obert el canal @orguevalls a les xarxes socials facebook, twitter i instagram.
 
 
 
NOTÍCIES RELACIONADES
 
 
VALLS · 27 DE GENER DE 2018