Medi natural encara la recta final de la recuperació i neteja del torrent del Sant Pou de Valls

Medi natural encara la recta final de la recuperació i neteja del torrent del Sant Pou de Valls

Medi natural encara la recta final de la recuperació i neteja del torrent del Sant Pou de Valls

> El que és la primera gran actuació de recuperació d’un dels torrents de Valls ha suposat el desbrossament d’espècies invasores i la revegetació amb autòctones

> S’ha recuperat més d’un quilòmetre de llera del que és el torrent amb major valor ecològic i singularitat ambiental

> S’han posat al descobert indrets de gran bellesa com els espais de l’antiga font del Sant Pou o el salt de resclosa i s’han recuperat camins i accessos al torrent

Aquesta setmana culminarà la primera fase dels treballs del que és la primera recuperació ambiental de tot un torrent de Valls. L’Ajuntament de Valls ha recuperat més d’un quilòmetre del torrent del Sant Pou, des del seu encreuament amb la carretera N-240 i la línia del ferrocarril, al nord, fins a la seva confluència amb el torrent de la Xamora, a prop del pont d’en Cabré, a la zona sud. Aquesta setmana, el regidor de Territori i Medi Natural, Martí Barberà, ha recorregut els diferents espais recuperats del Sant Pou, acompanyat de tècnics municipals i responsables de l’empresa Corriols i Riberes que ha executat els treballs.

La recuperació ha suposat recuperar ambientalment una hectàrea de superfície d’aquest torrent, el més septentrional i de més valor ecològic dels tres grans torrents de la ciutat. Amb la neteja del Sant Pou, s’han recuperat camins i accessos al torrent i, entre d’altres elements, s’ha posat al descobert l’antiga font situada a la llera, a prop dels barris de les Comarques, la Candela i la Fraternal.

La neteja, desbrossament i tala d’espècies invasores ha permès redescobrir indrets de gran bellesa i valor ecològic al llarg de tot el torrent. Entre aquests espais singulars, destaca el salt d’aigua d’una antiga resclosa situada molt a prop del pont del Sant Pou. A més, s’han recuperat camins i accessos al torrent que fins ara eren impracticables i s’ha alliberat de vegetació invasora el curs d’aigües permanents tan característic del Sant Pou i els torrents de la ciutat.

Aquests treballs de recuperació ambiental del Sant Pou són la primera actuació amb caràcter integral realitzades a tot un torrent de Valls. Fins ara, les actuacions s’havien limitat a trams concrets o a neteges i tales puntuals d’arbres caiguts a la llera. Ara, a mes del desbrossament selectiu, s’ha revegetat amb espècies arbòries i arbustives autòctones de boscos de ribera mediterranis pròpies dels torrents de Valls, amb un projecte que ha suposat una inversió de 18.100 euros IVA inclòs, finançats per la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat.

Recuperar el patrimoni ambiental dels torrents

El desbrossament ha reduït la presència d’espècies exòtiques i invasores com la canya americana i l’ailant, a més de troanes, negundos, mèlies o moreres que no són les autòctones d’aquests hàbitats però que s’han expandit sense control en les últimes dècades. Això ha de permetre que els boscos d’omedes i freixenedes, flora pròpia dels torrents, recuperin l’espai que els hi pertoca. Per contribuir a aquesta recuperació del patrimoni ambiental i paisatgístic que atresoren els torrents, els treballs han suposat també la revegetació de 160 nous exemplars, entre oms, freixes, àlbers o roures, a més de plantes arbustives autòctones com el gatell, el saüc o el marfull.

Tot i que la neteja i plantació d’arbres està a punt de culminar, la setmana vinent s’ha previst acabar de netejar la llera del torrent de deixalles i residus. A més, s’ha previst un manteniment acurat d’ara fins a la propera primavera dels nous arbres i arbustos que s’han plantat, amb reg de suport i la reposició dels peus que no sobrevisquin, per tal de garantir l’èxit de la revegetació. També es mantindran els controls selectius de la canya i ailants, entre d’altres espècies invasores, per impedir que tornin a ocupar la riba del torrent.

El torrent del Sant Pou és el torrent de Valls que es troba en un millor estat de conservació ja que és el que menys s’ha vist afectat pel desenvolupament urbanístic de la ciutat i perquè per la llera no hi passa la xarxa de col·lectors que es va instal·lar a finals del segle XX als altres dos torrents. Aquesta xarxa ha afectat negativament als torrents del Catllar i de la Xamora, principalment per la forta pressió antròpica. Amb el Sant Pou, l’Ajuntament fa un pas més en l’objectiu de recuperar els torrents de Valls i està a punt de tancar l’acord amb l’Agència Catalana de l’Aigua per iniciar els passos per retirar de manera progressiva els col·lectors de la llera.

D’acord amb el Pla Especial de Torrents i el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) es protegeixen els 11,5 quilòmetres dels torrents de Valls com a zones d’alt valor ecològic, així com les zones perifluvials amb l’objectiu que no s’hi pugui construir a tocar de les lleres. D’aquesta manera, aquestes zones es convertirien en zones verdes per tal de facilitar l’accés a la ciutadania als torrents.

Projecte pedagògic a les escoles

En paral·lel, la regidoria de Medi Ambient ha activat un projecte pedagògic amb els torrents com a eix a la que ja s’hi ha sumat totes les escoles de Valls. El projecte s’iniciarà aquest curs i s’ha previst que hi puguin participar més d’un miler d’alumnes que es convertiran en sentinelles ambientals dels torrents i analitzaran un tram de riu dos cops l’any seguint una metodologia científica. L’objectiu és generar un vincle perdurable en el temps entre els alumnes i els torrents, estimulant així la sensibilització dels més petits en favor de la conservació d’aquests espais fluvials. El projecte vallenc s’integrarà al conegut com a Projecte Rius, una iniciativa de l’Associació Hàbitats que es duu a terme a tota la Península Ibèrica per estimular la participació activa de la societat en favor de la conservació dels rius.

VALLS · 10 D'OCTUBRE DE 2018