Valls, immersa en el Festival Guant de Titelles

Valls, immersa en el Festival Guant de Titelles

Cinc municipis en el 14è Festival Guant de Titelles

> Del 20 al 25 de novembre, sis jornades amb 33 espectacles i activitats per als centres educatius, públic familiar i adult

> Valls, Alcover, El Morell, La Pobla de Mafumet i Mont-roig del Camp sumen sinergies

> 10 companyies artístiques catalanes, murcianes i de Tailàndia configuren el cartell

> L’electrònica i l’arrel en directe coincideixen en aquesta edició del certamen

> Hi haurà una mirada cap al món oriental amb titelles de papiroflèxia o «origami»

A la tardor cinc localitats del Camp de Tarragona i els seus respectius teatres seran l'epicentre de la catorzena edició del Guant · Festival de Teatre de Titelles, entre el 20 i el 25 de novembre, amb deu companyies i 33 espectacles i activitats. Valls, Alcover, El Morell, La Pobla de Mafumet i Mont-roig del Camp sumen sinergies per vertebrar aquest certamen artístic que farà èmfasi en un diàleg entre la música i els titelles. També s’oferirà una mirada cap al món oriental amb els titelles de paper amb la tècnica de l’«origami» o papiroflèxia, i per primer cop dissabte a la tarda a La Pobla i diumenge al matí a Valls es programarà una proposta per a infants a partir de només un any. Els seus espectacles i una exposició es podran visionar al Teatre Principal de Valls. Els diferents muntatges seran adreçats a públics familiar, infantil, jove i adult.

>> www.festivalguant.cat

L’estrena de la versió amb l’electrònica en directe de l’espectacle “Identitats” de la capdavantera i històrica companyia catalana Rocamora dissabte 24 al Principal de Valls, amb la partitura interpretada en directe pel seu compositor InnoDB, i la companyia Matito de Cambrils amb els sons també en directe d’Artur Gaia, membre de la mítica formació ebrenca Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, el mateix 24, situaran el pol tractor d’aquesta 14a edició del Guant en el diàleg entre la música i els titelles.

“Identitats”, l’espectacle de la companyia Rocamora que estrenarà la seva versió amb música electrònica en directe, combina el treball amb marionetes, sons en viu i també l’audiovisual. Rocamora, amb Carles Cañellas al capdavant durant més de quaranta anys de professió, ha participat per ara en 278 festivals de teatre, repartits per 23 països en 4 continents, i treballat fins en 6 idiomes. Proposa un treball per a joves i adults, on combina la puresa del titella de fil, amb la manipulació més acurada possible i una exploració de les enormes capacitats dramàtiques del ninot, que es mou també al ritme de diverses coreografies contemporànies, amb música electrònica i retroprojeccions de vídeo-art, fetes a mida.

Fent honor al nom del festival, la Companyia Matito amb el seu espectacle “Matito i la grandíssima roda de fira” porta a la programació 2018 la tècnica tradicional de titelles de guant. Ho fa amb un espectacle per a tots els públics amb molt d’humor. El titellaire és Arnau Colom, llicenciat en art dramàtic a l’Institut del Teatre en l’especialitat de teatre de gest, titelles i objectes. Una beca Erasmus li permeté estudiar a la destacada escola de titelles de Praha. Farà duet amb Artur Gaià, l’artista que s’amaga darrere Quico el Célio, el personatge que va retrobar el cec que contava històries a principis del segle XX a Tortosa. Amb la música d’arrel i popular de les Terres de l’Ebre, Gaià ha esdevingut un dels artistes més destacats del país.

Varietat de tècniques

Amb la direcció artística d’Eudald Ferré, la mostra titellaire no es conformarà amb aquesta exploració de bandes sonores en directe sinó que també oferirà altres tècniques que aportaran varietat i diversitat als ulls dels espectadors. Així, la tècnica d’actor/narració i manipulació en directe es podrà veure a través de dues companyies catalanes i una murciana. Festuc Teatre amb el seu muntatge “Adéu Peter Pan” i Mimaia Teatre amb el treball “Roig Pèl Boig”, i els murcians Teatro los Claveles, una companyia fundada el 1993 que presenta espectacles en català com “Les set Cabretes”, seran els exponents d’aquesta varietat tècnica. Precisament aquest espectacle dels murcians és el que arribarà a més localitats, tres concretament: Valls, Alcover i Mont-roig del Camp.

El teatre d’ombres arribarà de la mà de la Companyia Mercè Framis i el seu espectacle “La Lluna i la pruna”, mentre que la centenària tècnica de la papiroflèxia desembarcarà amb el taller de titelles compartit amb l’artista tailandesa Arunee Vasanserekul. Llicenciada en Bellas Artes per la Universitat de Bangkok, porta gairebé 30 anys arrelada a Binéfar, població d’Osca àmpliament coneguda en el món artístic per la companyia Los Titiriteros de Binéfar. Vasanserekul és experta en diverses disciplines artístiques orientals, narradora de contes i també ha format part de la companyia Taraneya.

La papiroflèxia és la tècnica de fer figures simplement doblegant paper, sense necessitat de encolar o retallar-lo, batejada al món oriental amb el mot japonès «origami». Encara que els inventors del paper i de les primitives tècniques de doblat foren els xinesos, a partir del segle VI arriba al Japó i es va desenvolupar una cultura d'entreteniment en l'art de doblegar-lo i transformar-lo, primer en figures abstractes o senzilles i posteriorment en un art lligat a la meditació i als jocs de l'alta societat, que eren els que es podien permetre el luxe de comprar paper. A principis del XVII «l'origami» començà a popularitzar-se entre tots els estrats socials, ja que el cost del paper baixà notablement. El 1797 apareixen documentades figures que esdevindran internacionalment famoses com l’ocellet i la granota.

Els alumnes d’arts plàstiques de 4rt d’ESO de l’Institut Narcís Oller i la Colla La Pessigolla incorporen el Territori Creatiu Vallenc al certamen, amb un muntatge d’interior i unes accions de carrer, respectivament.

Exposició de Micro Troupe

L’exposició «Majoria d’edat!» que enguany presenta el certamen farà un viatge pels divuit anys de la companyia Micro Troupe, especialment suggerent perquè es tracta d’un grup que en els seus muntatges ha emprat diverses tècniques de titelles ja siguin de fil, de tija, de guant, de guant tradicional català, i de taula, combinades amb la interpretació dels actors i la música en directe. Dimecres 21 i dijous 22 s’oferiran onze visites guiades per part de la companyia i adreçades als centres escolars. Aquestes visites adopten el format de petit espectacle teatralitzat amb titelles. Hi prendran part els centres educatius Baltasar Segú, Candela, Claret, Cor de Maria, Eladi Homs, Enxaneta, Eugeni d’Ors i Lledó, a més d’alumnes de Vallmoll que també assistiran a les sessions de teatre de titelles per a les escoles. En total seran nous els centres educatius d’educació infantil participants.

Totes les localitats estan a la venda a través dels canals on line www.ticketea.com, telefònic 902 044 226 i taquilla del Teatre Principal de Valls. Les localitats per a les sessions adreçades a les escoles es poden reservar a través d' Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., 977 229 930 i 639 727 920.

Detall dels espectacles en les cinc poblacions

Del dimarts 20 de novembre al 21 de desembre
Vestíbul del Teatre Principal, Valls
Majoria d’edat! Els 18 anys dels titelles de Micro Troupe
Exposició
> Descarregar imatge

Dimarts 20 de novembre
9.45 / 11 / 15.30 h. Teatre Principal, Valls
Teatro los Claveles: Les set cabretes
> Descarregar imatge

Dimecres 21 de novembre
9 / 9.45 / 10.30 / 11.15 / 12 / 15 h. Teatre Principal, Valls
Visites guiades a l’exposició Majoria d’edat! Els 18 anys dels titelles de Micro Troupe

Dijous 22 de novembre
9 / 9.45 / 10.30 / 11.15 / 12 h. Teatre Principal, Valls
Visites guiades a l’exposició Majoria d’edat! Els 18 anys dels titelles de Micro Troupe

Divendres 23 de novembre
11 h. Teatre Principal, Valls
Rocamora Teatre: Identitats
Titelles i música electrònica en viu
> Descarregar imatge

17 h. Carrers i places, Valls
Acció de carrer. La Pessigolla: Ja coneixes el senyor Guant!

17.30 h. Cafè del Teatre Principal, Valls
Arunee Vasanserekul (Tailàndia): Taller de construcció de titelles de papiroflèxia per a nenes i nens
18.30 h. Teatre Principal, Valls
Mimaia: Roig, pèl-boig
Titelles. Recomanat des de 5 anys
> Descarregar imatge

20 h. Cafè Teatre Principal, Valls
Alumnes d’arts plàstiques de 4rt d’ESO de l’Institut Narcís Oller: Un país de paraules

Dissabte 24 de novembre
11 h. Carrers i places, Valls
Acció de carrer. La Pessigolla: Ja coneixes el senyor Guant!

17 h. Carrers i places, Valls
Acció de carrer. La Pessigolla: Ja coneixes el senyor Guant!

17.30 h. Vestíbul Teatre Principal, Valls
Lectura de contes: El racó dels petits inquiets, dins l’Escola de l’espectador

18 h. Teatre Principal, Valls
Companyia Matito: Matito i la grandíssima roda de fira
Titelles i música en directe. Recomanat des dels 3 anys
> Descarregar imatge

18 h. Teatre del Centre Polivalent, Miami Platja, Mont-roig del Camp
Teatro los Claveles: Les set cabretes

18 h. Teatre-Auditori, El Morell
Mimaia-Teatro: Roig Pèl-Boig
Titelles. Recomanat des dels 5 anys

18 h. Teatre el Casal de la Pobla, La Pobla de Mafumet
Companyia Mercè Framis: La lluna, la pruna
Titelles / Ombres. Recomanat des d’1 any
> Descarregar imatge

22 h. Teatre Principal, Valls
Rocamora Teatre: Identitats
Titelles i música electrònica en viu

Diumenge 25 de novembre
17 h. Carrers i places, Valls
Acció de carrer. La Pessigolla: Ja coneixes el senyor Guant!

11.30 h. Escenari Teatre Principal, Valls
Mercè Framis: La lluna, la pruna
Titelles / Ombres. Recomanat des d’1 any

17 h. Carrers i places, Valls
Acció de carrer. La Pessigolla: Ja coneixes el senyor Guant!

18 h. Teatre Principal, Valls
Festuc: Adéu, Peter Pan
Titelles. Recomanat des dels 3 anys
> Descarregar imatge

18 h. Convent de les Arts, Alcover
Teatro los Claveles: Les set cabretes

VALLS · 8 DE NOVEMBRE DE 2018

Utilitzem cookies, tant pròpies com de tercers, per a oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Al accedir a aquest domini està acceptant la seva instal·lació i ús en els termes de la nostra política de privacitat. Veure política de privacitat