El Museu de Valls rep una donació d'obres d'Anton Català Gomis

El Museu de Valls rep una donació d'obres d'Anton Català Gomis

Divendres 31 de maig, s'ha signat el conveni de donació d'un conjunt de peces de l'artista alcoverenc Anton Català Gomis al Museu de Valls, a fi de que passin a formar part dels seus fons. Concretament es tracta d'un conjunt de cartrons (obra preparatòria per a pintures murals), de 176 gravats al boix i de 282 xilografies impreses. A l'acte de signatura del conveni hi han assistit Albert Batet, alcalde de Valls, Marc Ayala, president del Museu de Valls i regidor de Cultura, i Glòria i Mireia Català Agràs, filles de l'artista.

Anton Català Gomis (1910-1971) va ser un destacat artista de la comarca de l'Alt Camp amb importants vincles a Valls. Els seus treballs es basen en tres vessants, la pintura de cavallet, la pintura mural i la de xilògraf. L'obra pel qual se'l coneix més és per la realització de pintura mural, en va fer una quarantena, i en alguns casos estem parlant d'obres d'una gran complexitat per les seves mides.

És un artista condicionat totalment per la guerra, més enllà de la qüestió personal. Gairebé tota la seva obra és de temàtica religiosa, lligada a la destrucció del patrimoni religiós al nostre país l'any 1936, va treballar per la reconstrucció de les esglésies malmeses. Podem dir que Català va posar el seu art al servei del país i de l'església.

Valls és la ciutat on hi ha més pintura mural de l'artista, es tracta de 10 intervencions, la més antiga de l'any 1940 i la més moderna del 1966, reflecteixen vint-i-sis anys de trajectòria. Concretament les obres són: altar del Sant Crist al Col·legi Cor de Maria (1940); altar major de l'església del Lledó (1942); capella de la Granja Doldellops (1943); despatx d'alcaldia (1946); altar del Sant Sepulcre de l'església de Sant Joan (1947); altar del Sagrat Cor monges carmelites (1947); Casa Fàbregas (1950); Capella del Roser (1955); menjador de la Granja Doldellops (1957); altar de la Puríssima de l'Església de Sant Salvador de Picamoixons (1964); Mare de Déu de la Candela (1966), i cambril de l'església del Lledó (1966), la última gran obra que va realitzar.

L'artista també va treballar a altres poblacions de l'entorn com Alcover, lloc on va nèixer, La Riba, Capafonts, Farena, Passanant, Vallmoll, Vilallonga del Camp, Constantí, Riudecanyes, Tarragona, Reus, i més enllà de les comarques tarragonines com Barcelona, Hostalets de Pierola o Torà.

El Museu de Valls rep en donació un conjunt de Cartrons de la ciutat. Concretament 17 cartrons, corresponents a vuit obres. Per altra banda, hi ha 6 cartrons d'Alcover, corresponents a tres obres. També n'hi ha a Capafonts, Constantí, Farena, Passanant, Reus, Riudecanyes, Tarragona, Vilallonga del Camp. I de fora de les nostres comarques, Barcelona, Hostalets de Pierola i Torà.

El segon gran àmbit de Català Gomis és com a xilògraf. Hi va treballar durant molts anys i la seva obra és molt sòlida i nombrosa. Va fer estampes, tant de sants, com de nadales, va fer orles per goigs, ex-libris i també va il·lustrar llibres. L'art aplicat a la vida, a la vida quotidiana.

VALLS · 31 DE MAIG DE 2019