Torna el Corpus més històric de la demarcació de Tarragona

Torna el Corpus més històric de la demarcació de Tarragona

Aquest diumenge 29 la festivitat del Corpus tornarà a fer ben vius els carrers i places de Valls amb la processó del vespre i amb les catifes que es confeccionaran des de primera hora del matí. La celebració del Corpus a Valls té lloc des de l’any 1319. Fou una de les primeres poblacions de la Corona catalanoaragonesa que la celebrà, i la primera de les comarques de Tarragona. Actualment, gràcies al treball del teixit comercial i veïnal, les catifes de diversos materials anuncien des de bon matí el pas de la processó del vespre.

L'entitat Comerç de Valls, la parròquia de Sant Joan Baptista i l'Ajuntament de la ciutat preparen cada any el programa de la celebració del Corpus, una de les festes més antigues i amb major continuïtat de la ciutat. Els veïns i les entitats elaboraran durant el matí catifes en aquells carrers per on passarà la processó de Corpus a la tarda.

La festa del Corpus Christi, ha estat durant set segles una de les més importants d'Europa. La festa fou instituïda per l'Església pels volts de l'any 1246 i, més enllà de ser una festa religiosa, la celebració del Corpus fou des dels seus mateixos orígens medievals, i encara és en molts indrets, festa ciutadana. Per això, l'acte més destacat de la jornada ha estat des de sempre una processó general, en la qual participa el cos social de la comunitat celebrant. A Valls ho fa amb les seves entitats, duent-hi les banderes corporatives. En aquest seguici del Corpus es troben les primeres referències escrites d'alguns dels que avui són els elements principals de les nostres festes majors, fet del qual en dóna testimoniatge la participació a Valls dels gegantons Lladrefaves i Negreta, el gegant de la porra i la geganta, l'àliga, els grallers, timbalers i ministrers.

 

Detall del programa d'actes

Diumenge 29 de maig. Diada del Corpus

8 h. Carrers de la Cort, Peixateria, Sant Antoni, d’en Bosc, plaça Blat, El Pati i passeig dels Caputxins. Elaboració de catifes artesanals per part del veïnat i de diverses entitats. Organitza: Comerç de Valls

17 h. Església de Sant Joan Baptista. Exposició del Santíssim Sagrament. Organitza: Parròquia de Sant Joan Baptista

18 h. Església de Sant Joan Baptista. Cant de Vespres. Organitza: Parròquia de Sant Joan Baptista

19 h. Església de Sant Joan Baptista. Celebració de l’Eucaristia amb motiu de la festivitat del Corpus, amb col·lecta especial per a Càritas. Organitza: Parròquia de Sant Joan Baptista

20 h. Processó del Corpus. L’obren els quatre gegants de la ciutat, acompanyats dels grallers i timbalers So Nat, seguits de la creu processional i els cirials, els fidels, les entitats amb banderes, els nens i nenes de la primera comunió, l’àliga, al so de la música de la cobla de ministrers Bufalodre, i presidida per la custòdia sota tàlem. Els assistents podran portar ciri, o adquirir-lo a la parròquia de Sant Joan Baptista. L’organització fa la crida perquè els veïns dels carrers i places per on passa la processó endomassin i engalanin les finestres i els balcons.

Església de Sant Antoni, parada de la processó, mentre que des del seu campanar es realitzen tocs manuals de campanes per saludar la custòdia.

Pati, característica balladeta de l’Àliga acompanyada dels aligons, al so de Bufalodre. Aquesta bèstia de la imatgeria popular realitza les balladetes històricament al Pati i a la plaça del Blat, mentre que desfila solemne en la resta d'itineraris.

Itinerari: plaça del Blat, carrer de la Cort, Peixateria, Sant Antoni, carrer d’en Bosc, El Pati, Jaume Huguet, Font de la Manxa, passeig dels Caputxins i parròquia de la Mare de Déu del Lledó, amb la cloenda de la processó

Davant del santuari del Lledó, balladetes finals dels elements festius.

26 de maig de 2016

 

Utilitzem cookies, tant pròpies com de tercers, per a oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Al accedir a aquest domini està acceptant la seva instal·lació i ús en els termes de la nostra política de privacitat. Veure política de privacitat