El Museu se suma a l'Any Casas amb una exposició sobre l'art de la seva època

El Museu se suma a l'Any Casas amb una exposició sobre l'art de la seva època

El Museu se suma a l'Any Casas amb una exposició sobre l'art de la seva època

El Museu de Valls se suma a l'Any Ramon Casas (2016) amb una exposició dedicada a l’art de l’època d’aquest pintor, dibuixant i cartellista del que enguany se celebren 150 anys del seu naixement. La mostra «L’art en el temps de Ramon Casas» que s’inaugura el 3 de juny a les 20h al Museu, exposa algunes de les obres de Ramon Casas, posant però especial accent en les de bona part dels seus artistes contemporanis.

La commemoració de l'Any Ramon Casas, de caràcter nacional, pretén posar en valor la seva persona i obra, vinculada a l'impressionisme i com un dels grans promotors del modernisme català. La celebració ha estat impulsada per la Generalitat de Catalunya i compta amb la participació de diversos museus del territori, com el Museu del Modernisme Barcelona, el Cercle del Liceu o el Museu Maricel de Sitges, al que ara també s’hi suma el Museu de Valls.

Ramon Casas i Carbó va néixer a Barcelona l'any 1866. La seva obra ha esdevingut un referent cabdal pel que té de representatiu de la modernitat importada de París, la visió social, la descripció de les multituds i la visió artística de la figura femenina. Amb Santiago Rusiñol, Ramon Casas va ser l'impulsor de la renovació de la pintura catalana de finals del s. XIX i el millor pintor de la primera generació modernista. Entre la seva obra, destaca la galeria de retrats al carbó de personalitats del món de la cultura i la política, per la qual està considerat com el gran retratista de la burgesia catalana. Casas també va guanyar nombrosos premis en concursos de cartells.

Obres inèdites del fons propi

L'exposició «L'art en el temps de Ramon Casas» s'obre amb una de les peces més preuades del fons del Museu de Valls, Bòria Avall, del vallenc Francesc Galofre, una pintura que va causar gran impacte a la societat de finals del segle XIX. A part d'aquesta peça, també s'exposaran al públic per primera vegades cinc noves peces adquirides pel Museu de Valls en els últims dos anys: concretament una vista urbana de Jaume Mercadé de l'any 1918, un paisatge de Josep Obiols de l'any 1938, un nu de Manuel Humbert, un Pere Crèixams dels anys trenta i, finalment, una vista de Siurana, de l'any 1932, de l'artista tarragoní Ignasi Mallol.

També es presenta per primera vegada un Jaume Mercadé, un paisatge realitzat per l’artista vallenc l’any 1932, que ha arribat al Museu gràcies a una cessió en comodat de Pilar Mialet. A més, cal destacar també la presentació del cartell del Champagne Foret de l'artista també vallenc Bonaventura Casas Pàmies, cedit per l'Arxiu Municipal de Valls. Aquest cartell és una de les peces més importants d'aquest pintor, mort l'any 1907, i del qual només se'n coneix un altre exemplar.

Col·laboració amb el MNAC i el Museu de Sant Pol de Mar

A part de les obres pròpies del Museu de Valls, també s'ha pogut comptar amb la col·laboració del MNAC (Museu Nacional d'Art de Catalunya) i del Museu de Sant Pol de Mar, els quals han cedit les peces de Ramon Casas que es poden veure a l'exposició, al costat de la que té en propietat el Museu de Valls del Dipòsit del Fons d'Art de la Generalitat de Catalunya (Noia amb mocador blau, cap a 1899), i que també es mostra al públic per a l'ocasió.

En concret, les peces de Ramon Casas cedides per a la mostra són les següents: Marieta (cap a 1905-1908), Figura femenina de perfil (cap a 1889), Bust de dona (cap a 1889), Estudi per al quadre “Entre dues llums” (cap a 1894), Antiquarum artium barcinonensis (1902), totes cinc provinents del MNAC i Vorera riu amb figura (1912), del Museu de Pintura de Sant Pol de Mar.

Inauguració i calendari de visites

L'exposició obre portes al públic demà divendres i restarà oberta durant la temporada d'estiu i fins el proper 21 d'agost. L'horari de visita és de dimarts a dissabte d'11h a 14h i de 17h a 20h i els diumenges i festius d'11h a 14h.

2 de juny de 2016

Utilitzem cookies, tant pròpies com de tercers, per a oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Al accedir a aquest domini està acceptant la seva instal·lació i ús en els termes de la nostra política de privacitat. Veure política de privacitat