Gairebé 400 vallencs es beneficien de descomptes al rebut de les escombraries per utilitzar la deixalleria de manera habitual

Gairebé 400 vallencs es beneficien de descomptes al rebut de les escombraries per utilitzar la deixalleria de manera habitual

Gairebé 400 vallencs es beneficien de descomptes al rebut de les escombraries per utilitzar la deixalleria de manera habitual

> Aquesta mesura de fiscalitat ambiental positiva ha aconseguit que l’any 2016 la deixalleria batés rècords amb un 71,3% més d’usuaris.

> Els descomptes per als usuaris habituals del servei poden arribar al 25% del rebut.

> El projecte 'Mobles solidaris' ha aconseguit recollir 8'3 tones d'objectes en quatre anys.

La deixalleria municipal de Valls ha vist incrementar d’una manera molt important la seva activitat durant l'any 2016, coincidint amb l’entrada en vigor de la modificació de l’ordenança fiscal de la taxa de recollida de residus que inclou descomptes a tots els usuaris habituals. En concret, durant el 2016 van utilitzar la deixalleria 7.803 persones, una xifra rècord que suposa un 71'34% més que el 2015.

D’aquesta manera, les dades d’usuaris del servei se situen molt per sobre dels 4.554 de l’any 2015 o els 4.433 del 2014. En concret, el ritme de vallencs que fan ús dels serveis de la deixalleria és de 21 per dia, mentre que l’any anterior va ser de 12. Respecte les dades de recollida de residus cal destacar que s'ha produït un increment de l'11'04%. D'aquesta manera es van produir durant el 2016 unes 1.386 tones de productes depositats a la deixalleria, xifres que suposen un 11% més que l'any 2015.

L’increment s’ha produït després de l’entrada en vigor de les noves línies de descomptes del rebut de la brossa per als usuaris habituals de la deixalleria. En concret, aquest any 2017 es beneficiaran dels descomptes 381 usuaris que l’any 2016 van fer servir la deixalleria de manera habitual. Els descomptes poden arribar al 25% si l’usuari fa un mínim de 6 aportacions anuals a la deixalleria i és d’un 20% per a tots aquells que hi vagin un mínim de 3 vegades a l’any. D'aquesta manera, els usuaris de la deixalleria, en funció del nombre de vegades que que utilitzin el servei, podran aconseguir descomptes del rebut dels residus d'entre 22 i 29 euros.

L'objectiu de la mesura implementada per la regidoria de Territori i Medi Ambient és incrementar la recollida selectiva que, en els últims anys, es manté estancada a Valls al voltant del 40%. El fet que la població participi a la recollida selectiva i ho faci correctament té un impacte positiu sobre el sistema de recollida. En primer lloc hi ha beneficis ambientals directes perquè són materials que es podran recuperar i que no es duran a l'abocador, i a la vegada la ciutat rebrà una major aportació del cànon de residus. Aquest cànon que recapta l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) en funció dels residus que es porten a incinerar o a abocador, es distribueix entre aquells municipis que millor fan la recollida selectiva. L'import rebut serveix per compensar part de les depeses del servei i per tant ajuda a que no s'encareixi el servei de recollida.

Per això, amb aquesta mesura de fiscalitat ambiental positiva es vol fomentar l'ús de la deixalleria i premiar aquelles persones més conscienciades ambientalment que fan l'esforç de desplaçar-s'hi per portar-hi residus, i per altra banda incrementar el percentatge de recollida selectiva a Valls per tal de millorar el finançament del sistema de recollida de residus.

8'3 tones per 'Mobles Solidaris'

El projecte promogut des del departament de Medi Ambient de l'ajuntament i amb la col.laboració dels Serveis Socials de l'ajuntament , Càritas i Creu Roja consisteix en el desenvolupament d'un sistema per a la reutilització de materials recollits a la Deixalleria de Valls i pel servei concertat de recollida d'andròmines que encara estan en bon estat, i està destinat exclusivament a persones en situació de vulnerabilitat econòmica. En quatre anys ja s'han recollit unes 8'3 tones d'objectes.

“Mobles solidaris”, que estrena nou logotip, té l'objectiu social de beneficiar a persones en risc d'exclusió social i la fita ambiental de la prevenció de residus donant un segon ús als materials que els ciutadans se'n desprenen allargant al vida de determinats objectes que estan en bon estat. Així mateix, el projecte té un impacte econòmic de manera indirecta ja que evita el cost del transport i gestió posterior dels residus.

Qualsevol ciutadà pot participar en aquest sistema de reutilització de material portant els objectes a la Deixalleria o bé a través del servei de recollida d'andròmines. Els objectes són avaluats, fotografiats per determinar si se'n pot fer un segon ús. Posteriorment es comunica a les entitats socials els objectes disponibles a la Deixalleria. Els usuaris d'aquestes entitats socials que ho desitgin podran fer la seva petició i disposaran de 48h per anar a buscar el material sol·licitat.

Descarregar gràfics

170331tac12deixalleria