El Pla Local d'Inclusió i Cohesió Social de Valls ha desplegat ja el 76% d'actuacions

El Pla Local d'Inclusió i Cohesió Social de Valls ha desplegat ja el 76% d'actuacions

El Pla Local d'Inclusió i Cohesió Social de Valls ha desplegat ja el 76% d'actuacions

> Es presenta la marxa del PLICS a la Taula de Cohesió Social que reuneix entitats, administracions i grups polítics municipals

> L’actual pla finalitza el 2018 i ja es treballa en la definició del proper programa que s’aprovarà a principis de l’any vinent

El Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social encara l’últim any de vigència amb el desplegament del 76% de projectes previstos, entre actuacions que o bé ja s’han completat o que finalitzaran al llarg d’aquest any. Avui, la Taula de Cohesió Social que agrupa 36 entitats de l’àmbit social i del tercer sector, representants de diferents departaments i regidories de l’Ajuntament, administracions i grups polítics municipals, ha analitzat els resultats i el nivell de compliment, a la vegada que des de la regidoria de Benestar Social es treballa ja per proposar nous objectius de cara al proper PLICS que es preveu aprovar a principis del 2019 amb un horitzó fixat a tres anys vista i que, a través del treball participatiu, definirà nous programes com el Pla Integral de la Gent Gran.

El PLICS agrupa un ampli ventall de projectes que impulsats en xarxa i de manera transversal incideixen en la prevenció de riscos socials i el suport a col·lectius més vulnerables, entre ells gent gran, infància o famílies amb problemàtiques econòmiques o socials. De les 87 actuacions contemplades en el PLICS vigent, 38 ja s’han completat (44%) i 24 (31%) s’han executat en part. Aquesta segona xifra inclou a més dels programes que ja s’han iniciat, d’altres que s’han replantejat i que també es desplegaran al llarg d’aquest any. Pel que fa al 23% d’actuacions encara no iniciades, la pràctica totalitat es preveuen implementar al llarg del 2018 per tancar el període de vigència de l’actual PLICS amb el màxim nivell de compliment.

El PLICS abasta un ampli ventall de projectes, concretats en 5 grans àmbits: salut i serveis socials; educació i formació; economia i ocupació; habitatge i espai urbà; i, per últim, ciutadania i participació. En aquest sentit, les diferents actuacions vinculades a l’àmbit educatiu i formatiu tenen ja un alt grau de compliment, amb el 83% de projectes ja executats. Tot i així, són els projectes de salut i serveis socials i els de ciutadania i participació els que concentren en quantitat un major número d’accions en el PLICS i, en aquests dos casos, els nivells de compliment són també alts. A hores d’ara, pel que fa a salut i serveis socials ja s’han desplegat gairebé la meitat dels projectes, una quarta part s’està implementant i la resta s’impulsaran abans d’acabar l’any. Els projecte de ciutadania i participació ja estan plenament realitzades en una tercera part de les propostes, se n’ha iniciat una tercera part més i la resta s’iniciaran aquest 2018.

Als projecte d’economia i ocupació la meitat ja s’han completat, un 33% estan en execució i la resta es desplegaran durant l’any, mentre que les accions d’habitatge i espai urbà tenen a hores d’ara un 80% de programes iniciats i un 20% que s’executaran en els propers mesos.

D’aquesta manera, el desplegament del PLICS ha assolit alts nivells de compliment si es té en compte que es va aprovar fa poc més d’un any i, per tant, encara la resta final del projecte aquest 2018 amb l’objectiu d’assolir un desplegament molt ampli. Durant l’any passat es va dur a terme un important esforç per diversificar els projectes del PLICS i amplificar-ne el seu abast per reforçar la tasca de prevenció de riscos socials i suport a col·lectius en situació de vulnerabilitat. Un primer pas ha estat la consolidació de l’Oficina Tècnica -amb la incorporació d’una nova tècnica- com a eina de planificació estratègica de les actuacions inclusives a Valls a través del treball en xarxa i la transversalitat.

Durant el 2017 s’han activat programes pioners com els de prevenció i pal·liació de la pobresa energètica o el punt d’assessorament energètic, en un treball que ha aconseguit que diverses famílies hagin pogut tramitar el bo social i accedir a bonificacions en els subministrament d’aigua, llum o gas, o bé hagin pogut rebaixar tarifes amb sistemes de facturació més avantatjosos o aplicar mecanismes per reduir el consum energètic a la llar com temporitzadors, filtres d’aixetes, bombetes led, entre d’altres.

També cal destacar la implantació de projectes com el Banc de Recursos Tècnics de Salut per facilitar a la població materials com cadires de rodes, crosses, llits hidràulics i grues, per donar suport a gent gran i a famílies i cuidadors de persones que ho puguin necessitar temporalment. També s’ha anat ampliant el programa de Dones en Xarxa, amb una quarantena de participants, per tal de potenciar les xarxes relacionals de dones nouvingudes i promoure la seva participació a la comunitat. Es continua impulsant també el projecte d’Integració al Medi Social, els ajuts a l’escolarització postobligatòria, a més de concedir subvencions a entitats socials i reforçar l’activitat de l’Observatori Social, primer amb la Jornada de Bones Pràctiques per a la Inclusió Social a Valls celebrada el passat mes d’octubre o amb els informes com l’Enquesta de Condicions de Vida de Valls o de Situació Social de Valls

> Descarregar informe de seguiment del PLICS

VALLS · 4 DE MAIG DE 2018