En un any, Vallsgenera ha trobat feina a 634 persones a través de programes formatius i ocupacionals

En un any, Vallsgenera ha trobat feina a 634 persones a través de programes formatius i ocupacionals

En un any, Vallsgenera ha trobat feina a 634 persones a través de programes formatius i ocupacionals

> Els índex d’inserció laboral superen el 60% i, en el cas dels joves, se situen per sobre del 71%

> Es reforça l’àrea d’acollida i orientació laboral que atén a gairebé 2.919 persones el 2017, un 28,5% més

> Es mantenen en xifres de rècord la formació contínua a treballadors en actiu, amb 523 participants I augmentant el nombre de cursos

> 175 empreses de Valls i l’Alt Camp col·laboren amb Vallsgenera en les diferents línies ocupacionals i formatives municipals

491 persones que durant l’any 2017 van rebre assessorament o bé formació ocupacional i laboral a l’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera van acabar trobant feina. A aquestes xifres cal sumar-hi les 83 persones en situació d’atur que l’Ajuntament ha contractat directament a través de diversos plans d’ocupació i les 60 persones que també ja treballen en noves activitats creades per emprenedors als que Vallsgenera va assessorar. Així, en total, des de Vallsgenera es va ajudar en un sol any a trobar feina a 634 persones, mantenint pràcticament per segon exercici consecutiu les xifres rècord assolides el 2016 i consolidant-se com l’ens de referència al territori en polítiques ocupacionals, sumant ja la col·laboració, en diferents programes i línies d’acció, de més de 175 empreses de Valls i l’Alt Camp.

De la mateixa manera, els nivells d’inserció laboral o formativa de persones en situació d’atur que recorren als diferents programes de Vallsgenera es mantenen altes. En concret, el 60% dels 434 alumnes participants de programes formatius van aconseguir una feina, un percentatge que s’eleva al 68,3% en el cas dels joves, un dels col·lectius prioritaris de les accions ocupacionals. Aquests percentatges són especialment alts en alguns cursos de certificats professionals com el programa de simulació de creació d’empreses SEFED on s’assoleix el 72% d’insercions, però també en cursos per monitors d’activitats de natació o socorristes (82%), promoció turística (77%) o, en l’àmbit de la logística, d’organització i gestió de magatzem (71%). Es tracta de cursos adreçats a aturats que, a més de promoure la inserció laboral, també cerquen la reinserció formativa dels participants.

A més, el 69% dels participants en programes formatius i laborals han pogut realitzar pràctiques en empreses. Així, a través d’aquestes accions, 299 persones adquireixen formació i també aprenentatges i pràctiques d’un ofici a més d’hàbits laborals que, en conjunt, multipliquen les seves opcions de trobar feina.

D’altra banda, la formació laboral adreçada específicament a joves ha assolit també bons resultats i s’ha consolidat l’oferta de Vallsgenera amb programes com Joves per l’Ocupació o Formació i Inserció. Cursos com els d’auxiliar de cuina –amb nivells d’inserció del 91%- o auxiliars de comerç (85%) o mecànic de vehicles (75%) són els que han aconseguit millors dades. Entre ells, sobresurten programes integrals, com és el cas de Joves per l’Ocupació, línia d’experienciació professional i formativa per a l’ocupació juvenil a Catalunya per a joves d’entre 18 i 25 anys, sense graduat d’ESO o que han abandonat els estudis.

A la vegada, Vallsgenera ha coordinat la contractació de persones en atur per part de l’Ajuntament i el conjunt d’organismes municipals. En concret, l’any passat es va contractar a 83 persones, bé sigui a través dels plans d’ocupació finançats íntegrament amb fons municipals o bé a través de convocatòries obertes per la Generalitat com són els programes Treball als Barris, Treball i Formació o Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local.

Servei d’acollida i orientació
Creix d’una manera molt important el servei d’acollida i orientació laboral, amb 2.919 persones ateses i 606 altes noves, el que representa un augment del 28,5%. Aquest servei que s’ha reforçat és un espai d’atenció personalitzada des d’on es dissenyen itineraris laborals a persones en situació d’atur per poder millora la seva ocupabilitat, disponibilitat i competències professionals. D’aquesta manera, des d’Acollida s’ha ajudat a 580 persones per orientació integral i 315 per a programes laborals específics.

En l’àmbit de la formació contínua a treballadors en actiu, Vallsgenera ha consolidat plenament aquest servei. Així, amb 523 treballadors, es mantenen les xifres de rècord de l’any 2016, ampliant això sí el nombre de cursos amb 74 accions dissenyades a mida de les necessitats de treballadors i empreses, en àmbits tan diversos com pot ser logística, idiomes, salut i seguretat, màrqueting digital o ofimàtica, entre d’altres. Aquest tipus de formació que, des del 2013 ofereix Vallsgenera, les empreses la poden finançar a través de les quotes de la Seguretat Social que es destinen a formació dels seus treballadors amb l’objectiu de millorar la seva competitivitat i productivitat.

Les dades del Servei d’Emprenedoria també són positives, ja que s’han atès a 257 persones i s’han creat, durant el 2017, 51 noves activitats (+11%), el que representa 60 nous llocs de treball. La memòria, a més de les nombroses jornades i activitats organitzades per Vallgenera, també recull les dades de tancament pressupostari de l’any 2017, amb 2,3 milions d’euros. Aquesta xifra representa un increment del 25,7% respecte el 2016. La major part de finançament prové de diferents departaments de la Generalitat, amb prop del 60%, mentre que l’Ajuntament hi participa directament amb gairebé el 35%

> Descarregar Memòria d’Activitats IMDL Vallsgenera 2017 (pdf)

VALLS · 6 DE JUNY DE 2018