L'Oficina de Català de Valls ampliarà l'oferta formativa per al proper curs

L'Oficina de Català de Valls ampliarà l'oferta formativa per al proper curs

L'Oficina de Català de Valls ampliarà l'oferta formativa per al proper curs

> Aquest mes de setembre, s’obren les matriculacions per al proper curs

L’oferta de cursos de l’Oficina de Català de Valls augmentarà aquest curs 2018-2019. L’Ajuntament de Valls, que forma part des de l’any 2010 del Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL), ha augmentat el conveni econòmic, que passa de 9.000 a 20.000 euros i, a la vegada, ha ampliat els recursos humans. Això permetrà créixer en cursos i activitats de l’Oficina de Català de Valls que té la seu a l’edifici de Casa Caritat.

La matriculació als cursos s’inicia aquesta mateixa setmana. Per als alumnes antics, el període de matriculació serà els dies 7, 10 i 12 de setembre, mentre que per als nous estudiants les proves de nivell es realitzaran entre el 7 i el 18 de setembre i la matriculació restarà oberta del 13 al 21. L’Oficina de Català ofereix cursos presencials de català dels nivells Inicial, Bàsic 1, Intermedi 1, Suficiència 1 i un taller d’ortografia. A més, també hi ha l’opció de realitzar cursos trimestrals en línia, dels nivells Elemental, Intermedi i Suficiència, així com un curs anual, també en línia, de nivell Superior C2 (antic nivell D) a través del Servei de Català de l'Alt Camp.

Cal destacar que els certificats que s’expedeixen als alumnes que superen les proves finals són equiparables als certificats oficials de coneixements de català de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat. L’Oficina de Català de Valls forma part de la xarxa de serveis i oficines que el CPNL té distribuïts arreu de Catalunya i ofereix cursos de català per a adults en les diverses modalitats. Així, la seva oferta, està adreçada a un ampli sector de la població, tant a les persones que acaben d’arribar a Catalunya i necessiten iniciar l'aprenentatge de la llengua catalana, com a alumnes que ja dominen la llengua però que necessiten millorar el seu nivell.

L’Oficina de Català no només ha consolidat serveis sinó que també ha ampliat les seves línies d’acció amb nous projectes, entre ells l’anomenat Voluntariat per la Llengua, que pretén fomentar l’ús social del català. Aquest projecte, que des del 2010 ha comptat amb un centenar de parelles lingüístiques, posa en contacte els voluntaris, persones catalanoparlants que vulguin destinar una hora a la setmana a conversar en català, amb els aprenents, persones que entenen i parlen mínimament el català i que, d’aquesta manera, guanyen fluïdesa per usar la llengua en les seves activitats quotidianes, laborals i socials. La participació en aquest projecte és totalment gratuïta i només cal inscriure’s a l’Oficina.

A més, els mesos de maig i juny passat es va encetar un nou projecte, el de les pràctiques lingüístiques, que ha comptat amb la col·laboració d’una vintena d’establiments comercials de Valls. Aquestes botigues hi han participat atenent en català a persones que necessitaven millorar el seu nivell de conversa tot fent les seves compres quotidianes.
L’Oficina també desenvolupa altres tasques, entre elles com a punt d’informació sobre les proves de coneixements de català que cada any convoca la Direcció General de Política Lingüística, o atenent consultes dels ciutadans referents als recursos que tenen al seu abast per ampliar l’ús del català, com ara les eines en línia Optimot de consultes lingüístiques o el Parla.cat, un espai virtual que té per objectiu posar a l’abast de la població materials didàctics de tot tipus.

D’altra banda, el ple de l’Ajuntament de Valls, com a membre del CPNL, aprovarà per plenari la modificació dels estatuts del Consorci. El CPNL té com a finalitat estendre el coneixement del català en l’àmbit de l’ensenyament no reglat, fomentar l’ús de la llengua en tots els àmbits de societat i contribuir a la seva divulgació en col·laboració amb altres organismes. La renovació dels estatuts que ara aprovarà el ple de Valls respon a la necessitat d’adequar-se a la normativa bàsica que regula el Consorci i, a la vegada, a donar compliment a les resolucions aprovades pel Parlament que insten el Govern de la Generalitat a incrementar progressivament la seva aportació i a la necessitat d’adaptar els serveis a la complexitat i increment de la seva activitat.

> Més informació - Oficina de Català de Valls

> Tríptic informatiu oferta cursos primer trimestre 2018-2019 (pdf)

 

VALLS · 5 DE SETEMBRE DE 2018