Oficina de català

Oficina de català

L'Oficina de Català de la ciutat de Valls s'ha creat arran de la signatura del conveni d'integració de l'Ajuntament de Valls al Consorci per a la Normalització Lingüística, acte que va tenir lloc el dia 18 de maig de 2010 a la Sala de Govern del consistori.

L'Oficina de Català forma part de la xarxa de serveis i oficines que el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) té distribuïts arreu de Catalunya.

El CPNL és un ens creat a partir de la voluntat comuna de la Generalitat i de nombrosos ajuntaments -entre els quals, l'Ajuntament de Valls, que va convertir-se en soci del CPNL el passat mes de maig-, consells comarcals i diputacions amb l'objectiu d'afavorir el coneixement i l'ús del català en tots els àmbits.

L'àrea d'actuació de l'Oficina de Català és la ciutat de Valls, on desenvolupa les tasques que es detallen a continuació.

Quins serveis ofereix l'Oficina?

L'Oficina de Català desenvolupa, bàsicament, les tasques que corresponen a l'àrea d'ensenyament. L'Oficina organitza cursos de català per a persones adultes en la modalitat presencial.

Els cursos presencials es basen en l'assistència de l'alumne a classe. L'objectiu és augmentar el coneixement de la llengua catalana, tant a nivell oral com escrit, de la població adulta.

Modalitats:

1. Cursos per aprendre a parlar el català :      

 • Nivell Bàsic: adreçat a persones que acaben d'arribar a Catalunya.
 • Nivell Elemental: adreçat a persones que tenen dificultats d'expressió o de comprensió de la llengua catalana.

2. Cursos per aprendre a usar correctament el català escrit:

 • Nivell Intermedi: adreçat a persones que dominen, en gran part, la llengua oral i volen expressar-se per escrit de manera prou precisa, fluïda i correcta.
 • Nivell de Suficiència: adreçat a persones que volen assolir un domini de la llengua, oralment i per escrit, per tal de comunicar-se en situacions de caràcter formal usuals en l'àmbit social.

3. Cursos de perfeccionament:

 • Nivell Superior (C2): adreçat a persones que necessiten aprofundir en aspectes puntuals de la llengua catalana per tal d'adquirir un més alt grau de domini en l'ús de la llengua oral i escrita.

A més, l'Oficina dóna a conèixer a la ciutadania tots els serveis que ofereix el CPNL. D'entre aquests, es posarà en marxa el programa del Voluntariat per la llengua, que pretén fomentar l'ús social del català. Aquest projecte posa en contacte els voluntaris, persones catalanoparlants que vulguin destinar una hora a la setmana a conversar en català, amb els aprenents, persones que entenen i parlen mínimament el català i que, d'aquesta manera,  guanyen fluïdesa per poder usar el català en les seves activitats quotidianes, laborals i socials.

La participació en aquest projecte és totalment gratuïta i només cal inscriure's a l'Oficina

Per acabar, l'Oficina també desenvolupa altres tasques com per exemple:

 • Actua d'assessora en les proves de català de l'EAPC que convoca l'Ajuntament en els processos de selecció de personal.
 • Facilita informació sobre les proves de coneixements de llengua catalana que cada any convoca la DGPL.
 • Atén les consultes dels ciutadans referents a recursos per aprendre, ampliar i millorar l'ús del català, tot facilitant la informació adient com ara l'ús de l'Optimot: un servei gratuït en línia de consultes lingüístiques.
 • Informa la ciutadania sobre les diferents modalitats d'aprenentatge del català que ofereix el CPNL, presencial i a distància, i d'altres opcions com el Parla.cat, un espai virtual que té per objectiu posar a l'abast de totes les persones els materials didàctics necessaris per aprendre català.

Els cursos del CPNL

L'Oficina de Català ofereix un ampli ventall de cursos de català per a adults adreçats tant a persones catalanoparlants com a persones nouvingudes. D'aquesta manera, l'Oficina dóna resposta a la demanda de tota la ciutadania.

Els cursos de català que organitza el CPNL segueixen els continguts que estableix el Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR) i, per tant, el certificat que s'expedeix en superar la prova final és equiparable al certificat oficial de coneixements de català de la Direcció General de Política Lingüística, amb les equivalències següents:

INSCRIPCIÓ CURSOS DE CATALÀ (març 2022)

cursosL'Oficina de Català posa en marxa un nou període d'inscripcions per als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL),

 • Informació: https://www.cpnl.cat/cursos-de-catala/inscripcio/
 • Inscripció preferent: 24 i 25 de març (persones matriculades a un curs en els darrers 12 mesos)
 • Inscripció general: 28, 29 i 30 de març
 • Proves de col·locació: del 14 de febrer al 15 de març sol·licita la teva prova(si no has fet mai un curs al CPNL o no tens cap certificat oficial)


 

 • Cercador de cursos: si ja saps quin nivell tens, troba el teu curs al Cercador de cursos
 • Inscripció en línia: inscriu-te als cursos de català a través del Portal d'inscripcions
 • Preus i reduccions de matrícula: consulta el preu de tots els cursos del CPNL i les reduccions de matrícula a Matrícula i reduccions

 

CONVOCATÒRIA PROVES DE CATALÀ  2022

Com cada any, la Secretaria de Política Lingüística (SPL) ha publicat la convocatòria de les proves per a l'obtenció dels certificats de català. Les proves convocades són les següents:

 • Termini d'inscripció a les proves: del 24 de gener al 9 de febrer de 2022
 • Consulta tota la informació a: Convocatòria 2022

 

VxL imatge difusióApunta’t al Voluntariat per la llengua!

El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.
 • Qui pot participar-hi?
  Tant si vols participar al programa com a voluntari o voluntària o vols fer-ho com a aprenent o aprenenta, has de ser major d'edat, has de disposar d’un mínim d’una hora a la setmana durant 10 setmanes i tenir ganes de parlar.
 • T’apuntes al Voluntariat virtual?
  La modalitat virtual del Voluntariat per la llengua (VxL)
  et permet la pràctica del català a través de la conversa per mitjà de plataformes de videotrucada.
  Si vols participar en el Voluntariat virtual, contacta amb l’Oficina de Català (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.).

Informació

 

* Díptic Informatiu

Altres adreces d'interès:

Com contactar amb l'Oficina de Català

Oficina de Català de Valls

Adreça: Ctra. del Pla, 37 A
Telèfon: 977 61 20 10
Adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.