> La programació inclou teatre, dansa, pintura mural, exposició, contacontes i també xerrades, entre altres
L'Ajuntament de Valls se suma a les activitats del Dia Internacional de les Dones per la reivindicació de la igualtat real i efectiva de dones i homes i de l’eliminació de la discriminació per raons de gènere. El Dia Internacional de les Dones se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l'Organització de les Nacions Unides, en què es denuncia el sexisme i la desigualtat de drets i oportunitats entre homes i dones.
Les polítiques d’igualtat efectiva s’han d’abordar des de tots els àmbits d’actuació, per això el programa d’actes compren les activitats organitzades per les regidories de l’Ajuntament de Valls d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat, Cultura, Esports i Empresa i Ocupació a través de Vallsgenera i entitats de la ciutat. Les activitats, que es desenvoluparan del 6 a l’11 de març, inclouen teatre, dansa, pintura mural, exposició, contacontes i també xerrades, entre altres. En aquesta ocasió la programació s’ha hagut d’adaptar a les mesures de prevenció i seguretat amb motiu de la Covid-19, per tant s’han potenciat les activitats en format digital i algunes d’elles tindran doble format presencial i digital.
Els actes començaran aquest dissabte 6 de març amb l’espectacle familiar «Quan les nenes volen alt» de la companyia El Replà. Es tracta d’una adaptació musical d’en Joan Sors del conte homònim de Raquel Díaz Reguera, on l’Adriana, la Ximena i la Martina tenen grans somnis. El Sr. Sivolspots està construint ales per tal que puguin assolir-los. Però la banda del senyor Nohoaconseguirasmai els han omplert les butxaques de pedres perquè no puguin volar. Elles són tres, però podrien ser-ne deu, o cent, o totes les nenes del planeta (més informació).
Aquest mateix dia, i fins al 2 de maig, es podrà visitar l’exposició «Valls i Teatre en femení» al vestíbul del Teatre Principal. L’exposició, a càrrec de la comissariada Aïda Sánchez, mostra la invisibilitat femenina en el món de les arts és evident al llarg dels segles i encara més si ens centrem en l’art del teatre. La reivindicació i la necessitat d’aportar la visió de gènere, i trencar amb els estereotips imposats per la societat heteropatriarcal, ens porta a dones sobre l’escenari fent un repàs al teatre vallenc a finals del segle XX.
L’endemà, diumenge 7, serà el torn de la dansa i la companyia La Im.perfecta portarà al Teatre Principal l’espectacle Memòria de les oblidades. Un homenatge a les dones que van morir al convent-presó de les Oblates de Tarragona a causa de les dures condicions carceràries i a l’única dona afusellada a la ciutat durant la repressió franquista. L’espectacle vol mantenir viu el record d’aquestes dones escenificant les seves vides i la seva estada a la presó, abans de ser enterrades a la fossa comuna del cementiri. Seguidament, col·loqui amb l'autora de l'obra Tecla Martorell i estrena de la peça de videodansa de la vallenca Marta Arjona (més informació).
La lectura del manifest institucional serà el dilluns 8 de març i anirà a càrrec de dones de l’àmbit sanitari i assistencial en representació de totes les dones que, durant la pandèmia, estan al capdavant de les cures. Aquest cop serà virtual i es podrà veure pel canal de Youtube de l’Ajuntament de Valls. Durant tota la jornada, al balcó del consistori hi haurà el llaç lila penjat.
Per altra banda, el mateix dilluns 8 de març, l'equip tècnic del Patronat Municipal d’Esports durà posada tot el dia una samarreta especial que han fet per a l'ocasió amb el lema #som 8 de març, som corresponsables#. També han demanat la col·laboració als assistents de les activitats sol·licitant que participin a les classes amb una peça lila. A més, abans d'iniciar cada sessió es llegirà el manifest.
Del 8 a l’11 de març, la il·lustradora Berta Artigal serà l’encarregada de pintar, a la pista poliesportiva del carrer Sant Francesc, un mural on la dona en serà la protagonista. El dilluns i dimarts a la tarda els joves del SIS (Servei d’Intervenció Educativa) ajudaran a l’artista a posar color al mural.
Aquest any s’inicia el treball de coeducació en les escoles de primària de Valls, per això el conte infantil El tresor del drac Rebuf es representarà de manera presencial a un curs de cada centre de primària de Valls i també a l’escola de Picamoixons. Per altra banda, a partir del 8 de març, es podrà visualitzar al canal de Youtube de l’Ajuntament de Valls. El conte, que oferirà Sílvia Palazón, parlarà de que no totes les princeses són rosses amb el cabell llarg, ni porten sabates de taló. No totes són fràgils i etèries i tan fines que no poden dormir si hi ha un pèsol sota molts matalassos. La Zeralda és una princesa amb el cabell negre com la nit, s’embruta amb el fang i té els genolls plens de crostes. I agafa una espasa quan cal, per defensar el seu regne i conquerir la seva llibertat.
Per altra banda, del 8 a l’11 de març, també es podrà veure a través de les xarxes socials de les colles i de l’Ajuntament Castelleres (in)visibles. Per a fer possible els castells, existeix una xarxa de dones, invisibilitzades en un segon pla, que procura que l’estructura se sostingui. Històricament els rols que han ocupat les dones a l’espai social i comunitari han estat invisiblitzats, donant-se més valor al lloc que ocupa la figura de l’home. Tot sovint, les tasques que han realitzat les dones en aquests espais, estan més relacionades amb les cures, l’atenció, la gestió, la col·laboració; totes tasques estructurals i necessàries per a què les estructures socials i els espais públics se sostinguin. També és cert, que les dones han hagut de lluitar i esforçar-se molt per poder ocupar els llocs socials que tradicionalment associem als homes. Castelleres (in)visibles tracta de fer un homenatge i donar veu a totes aquelles castelleres, que s’han deixat la pell al món casteller. Un exercici de reconeixement a les tasques, els esforços, les lluites, els rols que han exercit les dones a l’escenari casteller, que moltes vegades han quedat a un segon pla. L’estructura castellera, doncs, va molt més enllà del tronc, la pinya i el folre. Per a fer possible els castells, existeix una xarxa de dones darrere que procura perquè l’estructura se sostingui.
Del 8 al 13 de març, compartirem diàriament a les xarxes uns minireportatges per prendre consciència del paper de les dones en aquesta crisi. Dones en temps de crisi: any 2020 és un projecte de L’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, ens presenta la sèrie documental per contribuir a fer més visibles les aportacions essencials de les dones en el context de pandèmia. Els capítols, que es podran visualitzar a través de les xarxes socials de l’ajuntament, posen en el centre les propostes de canvi per al futur elaborades des de les dones a partir de la seva diversitat de generacions, cultures, procedències, models familiars, opcions sexuals, capacitats, entre d’altres.
Un altre dels actes programats és la conferència Salut i dona: El plaer sexual femení, a càrrec de Gemma March i Anna Parés, que tindrà lloc el dimarts 9 de març. L’equip de llevadores de l’ASSIR Tarragona i l’ASSIR Valls oferirà una xerrada que tractarà sobre l’empoderament de la dona, el cos i el plaer, les zones erògenes, els drets sexuals, la vivència de la sexualitat, entre d’altres.
Finalment, el dia 11 de març, tindrà lloc la conferència La crisi de cures i el seu impacte en temps de pandèmia. La xerrada servirà per analitzar l'impacte de la pandèmia en el treball de cures de les dones tant a casa com al mercat laboral, i en quina mesura la crisi de la COVID-19 alleugeireix o agreuja la crisi de les cures. La conferència anirà a càrrec de Sandra Ezquerra Samper, activista social i directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic, i professora de Sociologia de la mateixa universitat. Coordinadora del grup de recerca Societats, Polítiques i Comunitats Inclusives de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Llicenciada en Història i Antropologia per la Universitat de Barcelona, i Doctora en Sociologia per la Universitat d’Oregon als Estats Units.
> Descarregar programa d'actes
VALLS · 4 DE MARÇ DE 2021