La Cuina del Calçot

La Cuina del Calçot

La Cuina del Calçot

La calçotada és una especialitat culinària centenària nascuda a Valls que, amb els anys, ha estat adoptada per molts altres restaurants i indrets de Catalunya fins a convertir-se en una de les menges que més bé identifiquen la cultura gastronòmica catalana.

Aquesta tradició gastronòmica ha esdevingut un atractiu turístic per a gent de tots els continents que es desplaça a Valls i a altres viles i pobles de l'Alt Camp buscant les arrels autèntiques d'aquesta especialitat i per explorar l'oferta de cuina del calçot que a poc a poc s'està desenvolupant en aquest racó del país.

La cuina del calçot es basa en la incorporació d'aquest producte en la cuina d'autor on esdevé l'autèntic protagonista de plats de nova creació basats en les receptes tradicionals de la cuina del sud de Catalunya.

Cada vegada s’aprecia més la gastronomia elaborada a base de productes naturals, de proximitat, km 0, productes de qualitat, i  el calçot s'ha fet espai a la cuina de molts restaurants que segueixen aquesta filosofia. Els restauradors introdueixen cada vegada més propostes creatives elaborades a partir d’aquesta ceba dolça: truita de calçots, calçots amb beixamel, bacallà amb calçots, conill farcit de calçots amb llonganissa i rovellons, timbal de brandada de bacallà amb calçots i espinacs, amanida de calçot amb carxofa, les combinacions són infinites.

A més de la calçotada i de la Cuina del Calçot, la gastronomia de Valls presenta altres productes de qualitat: l’oli d’oliva amb denominació d’origen Siurana, els vins amb DO Tarragona, els productes de l’horta, els embotits i la típica llonganissa de Valls, els fruïts secs amb l’avellana com a reina, i la tradició dels seus famosos anisats i licors són alguns dels productes gastronòmics més destacats de la ciutat.