Museu de Valls

Museu de Valls

Image

El Museu de Valls és una institució que actualment disposa d'un fons de tres col·leccions diferenciades. Acull una important col·lecció d'art català dels últims 120 anys, considerada una de les millors de Catalunya.

A més conté una important col.lecció arqueològica centrada en el món iber disponible per als investigadors. Aquest fons prové, principalment, dels jaciments del forn de Fonstcaldes i del poblat del Vilar de Valls. El Museu també alberga una col·lecció d'etnografia castellera que servirà per nodrir el Museu Casteller de Catalunya.

El Museu de Valls és una institució amb molts anys d'història. Tot i que se'n va començar a parlar l'any 1909, moment en què l'Ajuntament volia crear el Museu d'Art i Antiguitats, no serà fins a la dècada dels anys quaranta que l'Escola del Treball, per encàrrec de l'Ajuntament, començarà a recollir els primers objectes que configuraran el museu. L'any 1949 hi haurà la primera donació d'obres d'art, provinents del llegat de Francesc Blasi Vallespinosa.

L'any 1954 s'inauguren les primeres sales del Museu de Valls a l'edifici del Castell i dos anys després el Dr. Estil·les farà la seva donació formada per més d'un centenar d'obres d'artistes catalans. L'any 1970 el museu va ocupar l'edifici actual, la Casa de Cultura, fet que coincideix amb l'arribada de la importantíssima donació del matrimoni Rodón-Giró, amb més de dues-centes cinquanta obres. Posteriorment les donacions de Cèsar Martinell i Maria Galofré completen la col·lecció del Museu.

L'any 1993, després de diverses obres de remodelació, el Museu s'obre de nou amb totes les seves instal·lacions renovades. L'any 1998 amplia el fons museístic amb el dipòsit realitzat pel prestigiós fotògraf Francesc Català-Roca i l'any 2000 amb el dipòsit de la col·lecció de gravats de Daniel Giralt-Miracle.

Direcció

Passeig dels Caputxins, 18

Telèfon

977 60 66 54

Horari

Dimarts de 17 a 20 h.
De dimecres a dissabte d'11 a 14 h i de 17 a 20 h.
Diumenges i festius d'11 a 14 h.
Dilluns tancat.


Image

Aquest any 2023, gràcies a la subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’han pogut inventariar el conjunt de 947 fotografies del vallenc Francesc Blasi Vallespinosa adquirides pel Museu de Valls. Un fons d'imatges del seus viatges per Catalunya, Espanya, Europa i la resta del món.

La compra d'aquest fons ha servit per enriquir el fons de fotografia del Museu de Valls.

Image

Gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya durant l'any 2023 s'han pogut realitzar la restauració del Tríptic de La Pau Universal del pintor vallenc Francesc Galofre Oller. Una obra de grans dimensions que s'ha pogut veure, una vegada intervinguda pels restauradors, a l'exposició Francesc Galofre Oller, més enllà del Boria Avall.

Image
Image
Image