L'IGP Calçot de Valls

L'IGP Calçot de Valls

L'IGP Calçot de Valls

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) "Calçot de Valls" és un distintiu de qualitat, establert per la Unió Europea, amb què el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat de Catalunya distingeix certs productes. Aquests productes es diferencien pel seu mètode de producció i elaboració de les matèries primeres que procedeixen d'una zona geogràfica concreta. Així, el consumidor pot gaudir de productes conreats al camp amb unes condicions de clima i sòl que, junt amb l'esforç que fan els pagesos, els donen unes característiques organolèptiques d'una qualitat excepcional, apte per al delit dels paladars més exigents.

L'IGP "Calçot de Valls" sorgeix de la demanda dels pagesos del Camp de Tarragona per aconseguir un reconeixement adequat a la qualitat del producte que conreen. El seu reglament va ser aprovat mitjançant una ordre del DARP el 25 de setembre del 2001.

Els calçots amb IGP es reconeixen perquè estan lligats amb un fil blau del qual penja una etiqueta numerada amb el nom del productor. L'àrea de producció de la IGP "Calçot de Valls", es situa a les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès i són terres que el Consell Regulador considera aptes per a la producció de calçots. Les pràctiques de cultiu seran les tradicionals que tendeixin a aconseguir la millor qualitat del producte.

Abans de la comercialització els calçots hauran de complir les característiques mínimes següents: hauran de ser sencers, sans, no hauran de tenir humitats exteriors anormals, ni olors ni gustos estranys, hauran d'estar nets però mai rentats. El "Calçot de Valls" haurà de tenir una cama blanca de 15 a 25 cm de llarg i un diàmetre mesurat a 5 cm de l'arrel entre 1'7 i 2'5 cm. A més haurà de presentar les qualitats organolèptiques que estableix la IGP. EL condicionament dels calçots es realitzarà en feixos de 25 i 50 unitats, etiquetats i lligats amb la cinta característica del "Calçot de Valls".

Per tal de portar el control de qualitat. El Consell Regulador delega les funcions a una entitat de control i certificació independent.

Més informació: