Calendari Festiu

Calendari Festiu

Tres Tombs de Sant Antoni Abat

Calendari Festiu

El calendari festiu anual de Valls s'inicia amb els Tres Tombs, que se celebren el diumenge anterior al dia 17 de gener, jornada dedicada a Sant Antoni Abat que és quan tenien lloc antigament.  Els Tres Tombs de Sant Antoni Abat de Valls són uns dels més concorreguts de Catalunya, els que presenten una millor col·lecció de carros de treball i alhora el recorregut més complex al seu pas pel barri antic de la ciutat, fet que posa a prova la destresa dels carreters. Han estat declarats Festa Tradicional d'Interès Nacional per part del govern de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Festa de la Calçotada

Calendari Festiu

Unes setmanes després, el darrer cap de setmana de gener en ple hivern, té lloc la Festa de la Calçotada, diada gastronòmica dedicada al producte gastronòmic que des de Valls s'ha exportat al món. Les calçotades van néixer a Valls i per això és la Ciutat d'origen de la calçotada. El calçot de Valls compta amb la qualificació de Indicació Geogràfica Protegida. Han esdevingut un dels àpats nacionals de Catalunya.

 

 

Carnaval

El Carnaval és a Valls és una festa prou espontània. L'element més singular és el tradicional caramel vermell de Dijous Gras, que només es pot trobar a Valls. La festa acaba Dimecres de Cendra amb l'Enterrament del Carnestoltes, en què figura la geganta de la Quaresma. Un cop finalitzat aquest acte, la geganta es porta al vestíbul de l'Ajuntament fins que s'acaba la Quaresma. Amb la participació de les escoles de la ciutat, cada setmana se li despenja una arengada de les set que té al seu cistell.

 

Setmana Santa

Calendari Festiu

La Setmana Santa vallenca excel·leix per la qualitat i antiguitat d'algunes de les talles que processonen Divendres Sant a la nit pel barri antic i el cor de la ciutat. En aquest sentit, es conserven misteris de l'escultor Lluís Bonifàs i Massó, del segle XVIII, uns dels més històrics que desfilen a Catalunya. Durant l'any són custodiats a l'església arxiprestal de Sant Joan Baptista. La processó és encapçalada pels populars armats, molt arrelats en la tradició local.

 

Diada de Sant Jordi

Calendari Festiu

La Diada de Sant Jordi es commemora el patró de Catalunya amb parades de llibres i roses als carrers.

 

 

 

Corpus

Calendari Festiu

El  Corpus de Valls té el seu eix central en la  processó. És un dels Corpus més antics de Catalunya i del conjunt de la península, i el de major trajectòria del Camp de Tarragona, ja que se celebra des de l'any 1319. Durant el matí els veïns i les veïnes confeccionen catifes de flors, serradures i altres materials en l'itinerari que al vespre recorre la processó. Aquesta és encapçalada pels gegantons i els gegants de la Ciutat, i l'àliga precedeix la custòdia sota tàlem.

 

Festa Major de Sant Joan

Calendari Festiu

La Festa Major de Sant Joan Baptista de Valls, al voltant del dia 24 de juny, és considerada l'inici de la temporada tradicional de castells, la manifestació més identitària de Valls i un dels símbols de Catalunya. Alhora és l'inici de la temporada de festes patronals de l'àrea etnogràfica del Camp de Tarragona i el Penedès, i gaudeix d'un notable Seguici Cerimonial integrat per balls, bestiari, balls parlats i sonadors tradicionals. Des de novembre de 2010 els castells són Patrimoni Immaterial de la Humanitat, gràcies a la proclamació de la UNESCO. En el centre de la plaça del Blat, al terra,  figura la placa que assenyala el quilòmetre zero de l'univers casteller.

>> Més informació

 

Firagost

Calendari Festiu

El dimarts i primer dimecres d'agost s'organitza la Firagost, la Festa Major del Camp Català, gran exposició de productes del territori. Els tendals que cobreixen la plaça del Blat, el carrer de la Cort, la plaça de l'Oli i altres espais formen part del patrimoni de les arquitectures efímeres de Catalunya. Hi té lloc el segon duel entre les colles castelleres vallenques. Es realitza des de 1954.

 

Diada Nacional de Catalunya

La vigília de l'Onze de setembre, Diada Nacional de Catalunya, se celebra la tercera actuació castellera en la plaça bressol dels castells.

 

Fira de Santa Úrsula

Calendari Festiu

Dins la Fira de Santa Úrsula de Valls, la Diada de Santa Úrsula, a la plaça del Blat, és la mare de totes les diades castelleres, una de les més importants de Catalunya i representa la cloenda del calendari tradicional dels castells. Des del 2012 acull el Fòrum Casteller, la gran fira transversal sobre el món dels castells.

 

Cicle de Nadal

Calendari Festiu

El cicle de Nadal compta amb el tradicional Mercat de Nadal i la Fira de capons, aviram i motius nadalencs.  Aquesta fira d'aviram viu és l'única en el seu gènere que es realitza al Camp de Tarragona i dóna una personalitat diferenciada al Nadal vallenc. La representació dels Pastorets de Valls, a càrrec del Grup del Teatre Principal i amb música en directe, és un dels grans clàssics de les celebracions i va adreçat especialment als públics familiars. El treball vallenc en el teatre popular en els anys cinquanta i seixanta del segle passat fou clau per a l'actualització de la manera de fer Pastorets a Catalunya, i marcà la pauta en el ressorgiment d'aquest espectacle nadalenc molt especialment en les comarques de Tarragona. El 2011 s'ha iniciat la representació del Pessebre Vivent de Valls, el pessebre de la història, ubicat al barri antic.

 

Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela

Calendari Festiu

Cada deu anys, al voltant del dia 2 de febrer, festivitat de la Mare de Déu de la Candela, s'hi celebren les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela,  concretament els anys acabats en 1 com per exemple 2001, 2011... Tenen lloc des del 1791 i són declarades Festa Patrimonial d'Interès Nacional per part del Govern de la Generalitat de Catalunya. Durant deu dies la ciutat de Valls retroba i exhibeix les seves arrels amb les lluminàries, els castells i el seguici cerimonial, que acompanyen el sentiment identitari al voltant la festa. Alhora han esdevingut un extraordinari programa d'espectacles de les més diverses disciplines i activitats de participació ciutadana. Les properes tindran lloc l'any 2021.

De forma paral·lela, la data del 2 de febrer és cada any festiva a Valls, i s'hi celebra la representació de la moixiganga a l'interior de l'església de Sant Joan, l'ofici religió i la processó de les candeles.