Nadal 2022-23

Nadal 2022-23

> El costumari local és dels més rics del país

En l’actual costumari de Catalunya, el Nadal a Valls excel·leix pel ric i divers mostrari de tradicions. La Fira d’aviram viu, els aparadors brillants, llums ornamentals, concerts de nadales pouant en la llarga tradició del cant coral a la nostra ciutat, pessebres monumentals, exposició del Grup de Nadal d’Artistes, Pastorets, Pessebre Vivent, personatges com la Sibil·la, l’Home dels Nassos i el Fumera, cuina nadalenca, espectacles professionals per a aquest moment tan viscut en el nostre cicle anual, el Parc de Nadal enguany tematitzat en els contes, la cua de les nenes i nens per lliurar la carta al Carter del Reis de l’Orient, la cavalcada... i cabassos de solidaritat, configuren un extens i plural programa d'actes que abasta des d'aquest divendres 30 de novembre fins a la Diada de Reis.

Les activitats del cicle de Nadal a la ciutat de Valls comencen amb l'encesa de l'arbre del Pati i del conjunt de l'enllumenat ornamentala tota la ciutat. En total s'han guarnit 55 carrers, places i rotondes amb 382 motius ornamentals. El Fumera en forma de capgròs popular, que tot ho veu i ho escolta amb els seus múltiples ulls i orelles, és el que va donar aquest divendres 30 de novembre el tret de sortida acompanyat pels nans de la ciutat i diferents formacions musicals, en un acte amb els més petits com a protagonistes. Esdevindrà el primer dels personatges de l'imaginari comunitari vallenc que xafarà els carrers.

La Nit de Nadal farà la seva aparició la Sibil·la que pregona l'adveniment del Messies i alhora la fi del món, en el temple arxiprestal de Sant Joan abans de la Missa del Gall. El matí del 31 de desembre serà el torn de l’Home dels Nassos, mentre que la Nit de Reis ho faran els Mags de l'Orient en la seva cavalcada.

Pessebre i Pastorets

Dues de les activitats que més durada tenen en el calendari nadalenc Vallenc són el Pessebre Vivent que té lloc en el Barri Antic al voltant de l'església de Sant Joan. S’escenificarà en dates avançades a les dels anys anteriors, entre el 21 i el 23 de desembre a les tardes. Basat en una recreació històrica de Valls en diferents moments cronològics, també renovarà algunes escenes i textos.

També comptaran amb estrenes els Pastorets Principals de Valls, que mostraran nous telons i jocs escènics. Els vallencs són la representació dels Pastorets amb més funcions de les programades al Camp de Tarragona, i també compten amb l'atractiu de les cançons i l’orquestrina en directe. S’estrenen la tarda de la Diada de Sant Esteve i es clouen la de Reis.

Atractius al Barri Antic

Altres motors d'atracció de la celebració són els pessebres monumentals instal·lats a l'edifici de l'Ajuntament a la plaça del Blat des del mateix inici de les celebracions, així com el monumental de la Capella del Roser, al carrer de la Cort. Ambdues ubicacions al Barri Antic atreuen molts visitants i espectadors cap a aquesta zona.

També ho fa el Mercat de Nadal, que inclou la Fira d’aviram viu -l’única del Camp de Tarragona d'aquesta tipologia- i el mercat del tracte equí. El mercat nadalenc es desenvolupa dissabte 15 i diumenge 16 de desembre. És el moment en què es veuran les primeres cues per dipositar la carta als Mags de l'Orient que recollirà el carter reial al vestíbul de l'Ajuntament.

Un altre dels vèrtexs atractors de famílies al barri antic és el Parc de Nadal, instal·lat a l'antic convent del Carme i amb les facilitats de l'aparcament contigu de l'hort del Carme. El Parc és cogestionat per 14 entitats vallenques. Compta amb dues veles, un recinte estable, sis zones de tallers circenses i 12 tallers d'habilitats de jocs, creatives i esportives. Obrirà del 28 de desembre al 4 de gener en horari de matí i tarda, i usant materials reutilitzables aportats per la mateixa ciutadania vallenca.

Espectacles i Nit de Castells

Els Teatres de Valls també han proposat espectacles musicals i de dansa, com el concert de l'Orquestra Camera Musicae amb un dels violoncels que va pertànyer a l'universal Pau Casals -20 de desembre, Teatre Principal-, i el Gran Concert dedicat als valsos i marxes de Johann Strauss, que tan bon gust de boca va deixar ara fa un any. Tindrà lloc al Centre Cultural dissabte 29 de desembre com a prèvia al Cap d'any. El mateix espectacle tindrà lloc al Gran Teatre del Liceu de Barcelona i al Palau de la Música de la capital catalana, dos espais de prestigi on ja prorrogat les seves sessions per l’èxit de la venda anticipada, que a Valls es pot realitzar a través de ticketea.com

La 13a Nit de Castells, la gran cita del món casteller que atorga els guardons de la temporada 2018, tindrà lloc per primer cop dins les prèvies de Nadal. Es podrà seguir en directe al Centre Cultural amb entrada lliure i per la Xarxa de Comunicació Local i la televisió pública TAC12 a partir de les 22.30 h.

>> Descarregar programa (pdf)

MÉS NOTÍCIES DEL NADAL A VALLS

>> Valls rebrà el Rei Baltasar per la cavalcada de Reis

>> Comerç de Valls regalarà 2.000 hores d'aparcament gratuït a les zones blaves per incentivar les compres de Nadal a la ciutat

>> Cuina en directe i degustació popular del caldo de Nadal al mercat de Valls

>> Mercat d'Art Jove carregat d'actuacions musicals

>> Mercat de Nadal i la típica fira de capons i aviram, epicentre de les festes

>> Doble concert revetlla de versions per a un Cap d'Any renovat

>> Tot a punt pel típic Mercat de Nadal de Valls

>> Entrades ja a la venda pel Pessebre Vivent de Valls

>> Concerts de l'Escola de Música Robert Gerhard

>> El Parc de Nadal de Valls es dedica als contes i al circ

 

>> Entrades ja a la venda pel Pessebre Vivent de Valls

>> Concerts de l'Escola de Música Robert Gerhard

>> El Parc de Nadal de Valls es dedica als contes i al circ

 

VALLS · 30 DE NOVEMBRE DE 2018